Miljonregn över studenter på väg utomlands

Julia Garbén, med rötter i Ljungskile, lät inte ovissheten i väntan på att komma in på läkarlinjen hindra henne. Efter en rekommendation sökte hon sig till Ungern. Hon återvänder som ett brev på posten för möta behoven på hemmaplan.

ANNONS

Kapitalet i Gull och Stellan Ljungbergs stiftelse, vilken bildades 1997, var från början 18,5 miljoner kronor. Tillväxten har varit god och numera delas runt 2,5 miljoner ut varje sommar till unga människor, med anknytning till Uddevalla och Trollhättan, som vill förverkliga sina drömmar.

I år blev det 40 stipendiater men det kan variera en hel del. Taket är 200 000 kronor per person men många ansöker också om mindre belopp.

En av dem som själva kommer från Ljungskiletrakten, som stiftelsen har en möjlighet att prioritera, är Julia Garbén. Hon kommer att göra sin kliniska praktik i NU-sjukvården varvat med resor till universitetet i Ungern där studieavgiften är över 150 000 kronor varje år.

ANNONS

– Sedan är det förstås mycket annat som kostar så det hade inte varit möjligt utan det här stipendiet, säger hon.

Hur kom det sig att du sökte dig utomlands?

– När jag gick ur gymnasiet träffade jag en läkare som tipsade om detta. Sedan jobbade jag i ett år först innan jag bestämde jag mig.

I väntan på lunchen på restaurang Lyckorna brygga höll representanter för stiftelsen en ceremoni där var och en av de närvarande uppmärksammades.

En nyhet för i år är ett särskilt stipendium som har inrättats för praktik på svenska handelskammaren i London.

I övrigt kan pengar sökas för studier inom vilket ämnesområde som helst.

– Vi delar ut hundra procent av avkastningen på kapitalet och det ska gå till studier på akademisk nivå utomlands i kombination med språk. Syftet är att unga människor ska komma ut och vidga sina vyer. När stiftelsen grundades var det inte lika vanligt att studenter åkte ut som det är nu, säger Sara Forsström, barnbarn till Gull och Stellan Ljungberg.

Tobias Engelbrektsson från Uddevalla tar i dagarna studenten från musikutbildningen i Vänersborg och går direkt vidare till Royal College of Music i London, vilket räknas som ett av de främsta lärosätena inom sitt område.

ANNONS

– Jag spelar slagverk i klassisk musik. Målet är att bli anställningsbar som frilans- och orkestermusiker, gärna internationellt, säger han.

ANNONS