Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fyra minkar fångades på film lekandes vid Bäveån under torsdagsmorgonen. Bild: Läsarfilm

Minkar fångade på film i centrala Uddevalla

En minkfamilj har fångats på film när de leker i hamnen vid Bäveån. Den invasiva arten är en mästerjägare och att se den i dagsljus är både ovanligt och lite illavarslande.

Det var under torsdagsmorgonen som en Uddevallabo lyckades fånga den spralliga familjen på film. Minkarna ska ha setts, till och från, under några veckors tid. Den här gången lekandes på en av båtarna vid Bohusläns museum.

Minken är generellt en människoskygg art och att få syn på den i tätbebyggt område i dagsljus är ganska ovanligt enligt kommunjägaren Jonas Lind.

– Minken är oftast aktiv på natten och är generellt ganska skygg så det är sällan man ser dem även om de finns. Att de syns så här centralt i dagsljus kan vara ett tecken på att de blivit fler, säger han.

Att antalet minkar ökar i Västsverige är inte fastställt. Men det finns fler tecken på att så kan vara fallet. I Göteborg har exempelvis Skogssällskapet, som sköter viltfrågor åt Göteborgs stad, sagt att antalet rapporter från både jaktlag som privatpersoner har ökat under de senaste åren.

Mink, iller eller utter?

På sociala medier har filmen väckt stort engagemang där det diskuteras om det är mink, iller eller utter som fångats på film. Jan Uddén, biolog och ekolog på Bohusläns museum, skriver till Bohusläningen att: "Det är en ungkull av mink som leker följa John".

Minkar är rovdjur som lever på gnagare, fiskar, kräftdjur och fåglar och sätter ofta upp sina lyor längst med vatten då de är duktiga på att både simma och dyka.

Enligt svenska jägarförbundet klassas minken som en invasiv art då den utgör ett hot mot flera naturligt förekommande djur i området. Kommunjägaren Jonas Lind var med på 90-talet när en riktad insats med skyddsjakt gjordes mot minken längs med hela Bohuskusten.

– Det är ett rovdjur och en väldigt effektiv jägare då den kan rensa allt i sin väg. Minken blir särskilt problematisk för fågelbestånden på vår kust då den kan radera en hel koloni, säger han.

Importerades på 1920-talet

Minken importerades från Nordamerika under 1920-talet när pälsindustrin växte. Drygt 10 år senare hade förrymda minkar etablerat sig i mitten av Sverige och finns i dag i hela landet.

– Minken har ingen naturlig fiende mer än människan och att hitta den där gyllene balansen i naturen är svårt för där minken finns blir den ett problem, säger han.

Ejdrarna i Uddevalla nämns som ett exempel på en art som blivit en allt mer ovanlig syn i staden.

– Det har förmodligen med minkarna att göra. De tar även laxen i Bäveån. Så även om de kanske inte är många så blir de blir ett problem. De inte är en naturlig del av vår fauna, säger han.

Snabbfakta om minken:

Minken är ett 0.5-1.5 kg tungt mårddjur. Den långsmala kroppen är 30-54 cm, medan svansen mäter 14-21 cm. Pälsen är brun eller svart, ofta med en något mörkare nyans på vintern. Minken vistas såväl på land som i sött och salt vatten. Den är en god simmare och oftast ser man den i anknytning till vatten.

Källa: Svenska jägarförbundet