Kungstorget Uddevalla.
Kungstorget Uddevalla. Bild: Cia Karlsson

Minst fem har avlidit i hemtjänsten inom kommunen

Fem personer har dött i sviterna av covid-19 på ett så kallat särskilt boende i Uddevalla kommun. Lika många har avlidit inom hemtjänsten, det visar ny statisk från Socialstyrelsen.

ANNONS
|

I den nya statistiken från Socialstyrelsen berörs människor över 70 år. Socialstyrelsen har med hjälp av insamlade dödsintyg kunnat sammanställa dödsplats bland de avlidna i sviterna av covid-19 inom kommunerna. Bland de kommuner som redovisas i statistiken är det bara Uddevalla i Bohuslän som redovisar plats.

Enligt statistiken så är det fem personer som avlidit på ett särskilt boende. Ett särskilt boende definieras som ett individuellt behovsprövat boende som kommunerna ska inrätta för äldre människor som behöver stöd. I statistiken visas även att det är fem personer som avlidit inom hemtjänsten.

Totalt är det 36 personer i Uddevalla som är över 70 år som är bekräftat smittade med covid-19 enligt Socialstyrelsen. Men i Uddevalla är det totalt 166 personer som är bekräftat smittade. Det visar ny statistik från Västra Götalandsregionen.

ANNONS
Coronavirus illustration.
Coronavirus illustration. Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Under fredagen höll Västra Götalandsregionen en presskonferens där de uppdaterade hur corona-situationen ser ut i regionen. Kommun för kommunen går de igenom hur många som är bekräftat smittade och i Bohuslän är det i Uddevalla som det är flest med 166 personer. Det är 29 personer per 10 000 invånare.

Munkedal är den kommun som har näst mest smittade i Bohuslän med 23 personer totalt. Lysekil, Tanum och Sotenäs har 18 bekräftade fall i dagsläget och Färgelanda, som har minst bekräftade fall i Bohuslän, har 12 bekräftade fall.

Inte läge att pusta ut

I Västra Götalandsregionen är det totalt 5480 personer som bekräftats smittade. 3261 av dem är kvinnor och 3219 är män. De flesta av dem är i Göteborgsregionen men Fyrbodal står för 19 procent av fallen. Thomas Wahlberg är Västra Götalandsregionens smittskyddsläkare och under fredagens presskonferens riktade han en varning till allmänheten.

– Det som är ett bekymmer är att vi får allt fler tecken och signaler på att allt fler börjar slappna av. Man bryr sig inte så mycket om att hålla avstånd. Man trängs i affärer, barer, restauranger och köpcentrum. Det är väldigt viktigt att vi är medvetna om att det pågår en smittspridning i alla våra kommuner och jag vill vara tydlig med att det är alldeles för tidigt att slappna av.

ANNONS
ANNONS