Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Miss åtgärdas – sjukhusets fasad blir rörligare

En tidigare miss när sjukhuset fick ny fasad håller nu på att rättas till.– Det saknades rörelsefogar på just den fasaden. Det är en projekteringsmiss, säger Jonas Carlsson på Västfastigheter.

Byggställningar och skyddsnät har klätt Uddevalla sjukhus den senaste tiden. Den pågående renoveringen börjar närma sig slutet, berättar Jonas Carlsson, förvaltare på Västfastigheter som äger sjukhusbyggnaden.

– Vi har väl gjort två tredjedelar av jobbet. Vi började bygga i topp och har jobbat oss ner, säger han.

Renoveringen hör inte till det löpande underhållet utan beror på att Västfastigheter behöver åtgärda en tidigare miss.

– Det är på förekommen anledning, att det saknades rörelsefogar på just den fasaden. Det är en projekteringsmiss, säger Jonas Carlsson.

– Man satte på fasadskivor där för ett antal år sedan och nu har vi upptäckt att vi behöver komplettera med vertikala rörelsefogar. Det är för att det ska kunna röra sig, det är material som krymper och expanderar.

Rörelsefogar, eller dilationsfogar, är en slags fog som möjliggör rörlighet mellan olika byggelement. Rörligheten behövs för att kompensera för långa konstruktioners förändringar mellan kall och varm temperatur. Fogarna sätts in i hörnen under fasadskivorna.

Det är inte hela sjukhuset som behöver ha de nya fogarna, utan endast A-husets södra fasad. Enligt Jonas Carlsson kommer arbetet att pågå året ut. Patienter eller sjukhusanställda påverkas inte.