Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kvinna misstänkts ha förfalskat ett utländskt examensintyg.  Bild: Ronny B Nilsson
En kvinna misstänkts ha förfalskat ett utländskt examensintyg. Bild: Ronny B Nilsson

Misstänks ha förfalskat sitt examensbetyg

En kvinna i Uddevalla misstänks ha förfalskat sitt examensbetyg. Examensbeviset ska bland annat ha innehållit en bilaga från år fem, vilket inte är möjligt, eftersom utbildningen enbart är fyra år. Nu åtalas hon för brukande av falsk urkund.

En kvinna i 30-års åldern misstänks ha förfalskat sitt examensbetyg. Betyget gäller en förskollärarexamen utfärdad i Syrien 2009 där man i en granskning av Universitets- och högskolerådet (UHR) påträffat felaktiga uppgifter.

Examensbeviset ska ha innehållit en bilaga från utbildningens femte år, vilket Universitets- och högskolerådet menar inte är möjligt, eftersom universitet ifråga enbart erbjuder en fyraårig förskollärare utbildning. Beviset ska även ha signerats av en dekan som vid den angivna tidpunkten inte varit verksam på universitet.

Inte ovanligt

Kvinnan som är hemmahörande i Uddevalla, säger i förhör att hon gått utbildningen i Syrien men förlorat sitt examensbevis. Kvinnan ska då ha begärt ut ett nytt examensbevis, utan vetskap om att det varit förfalskat.

Förfalskade examensintyg är enligt Universitets- och högskolerådet inte ovanligt förekommande i Sverige. Enligt rådet har 60 procent av alla arbetsgivare erfarenhet av kandidater som förvanskat uppgifter i sin i cv och att ljuga om sin examen är bland det vanligaste.

– Det förekommer absolut, säger Erik Johansson på Universitets och högskolerådet.

Kvinnan nekar till brott.