Misstänkt för skadegörelse har häktats

Den man som misstänks för skadegörelse i Uddevalla häktades under fredagen. Tingsrätten anser att det finns risk för att mannen undanröjer bevis och att det finns risk att han fortsätter begå brott.

ANNONS
|

Mannen, som är i 30-årsåldern, greps av polis sent på tisdagskvällen, i samband med att det skett skadegörelse på Norgårdenskolan. Han anhölls av åklagare, misstänkt för att ligga bakom en stor del av den skadegörelse som drabbat skolor, kyrkor och andra offentliga byggnader i kommunen under hösten. Enligt polisen handlar det om cirka 70 fall av skadegörelse.

LÄS MER:Anhållen tros ligga bakom flera fall av skadegörelse i Uddevalla

Under fredagseftermiddagen hölls på åklagarens begäran häktningsförhandling i Uddevalla tingsrätt. Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Efter en kortare överläggning beslutade domstolen att häkta mannen.

Han är enligt tingsrätten misstänkt på sannolika skäl för sammanlagt sju fall av skadegörelse, som samtliga ska ha skett under oktober månad. Förutom Norgårdenskolan handlar det bland annat om Agnebergsgymnasiet, Sandersdalsskolan, Skogslyckans förskola och kommunhuset.

ANNONS

LÄS MER:Närmare 30 rutor krossade på stadshuset

– Det har funnits anmälningar som var gjorda med liknande typ av skadegörelse, med klotter och krossade rutor. Misstankarna bygger mycket på att det är samma modus, alltså liknande tillvägagångssätt, säger åklagare Malin Melin.

Skälen för häktning var enligt åklagarens yrkande att förhindra att den misstänkte förstör eller undanröjer bevis, samt att det finns skäl att misstänkta att han på fri fot skulle fortsätta begå brott. Något som tingsrätten också tog fasta på.

– Min motivering är att det har varit många brott under kort tid. Det är ett sätt att avbryta en pågående brottslighet, säger Malin Melin.

Polisen tror att den här personen ligger bakom mycket av skadegörelsen vi sett i Uddevalla den senaste tiden. Kan det komma att bli fler misstankar mot honom senare?

– Jag kan inte svara på det i nuläget. I nuläget har vi sannolika skäl, bedömer jag, för de här brottsmisstankarna. Det är så det ser ut nu.

Under häktningsförhandlingen erkände den misstänkte via sin advokat ett fall av skadegörelse – den mot Norgårdenskolan där han greps. De övriga sex fallen av skadegörelse som han i nuläget misstänks för nekar han till. Nu fortsätter polisens utredning.

– Nu får vi i alla fall tid på oss att mer gå till botten skadegörelse för skadegörelse, att verkligen nagelfara ärendena. Det är väldigt positivt för utredningen, säger Stefan Kristiansson, chef för lokalpolisområde västra Fyrbodal.

ANNONS

Har det skett någon mer skadegörelse sedan mannen greps?

– Nej, det har det inte. Om det tyder på att han stått för allt eller inte det kan vi bara spekulera i.

ANNONS