Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Lasse Edwartz/Matt Rourke, TT

Misstänkt pistolman häktad

Uddevallabo greps av polis med en pistol på sig. Nu har mannen, som tidigare dömts för liknande brott, häktats av domstol.

Uddevallabon, som är i 30-årsåldern, greps på Kålgårdsbergsgtan i tisdags eftermiddag. Mannen stoppades först då han misstänktes vara narkotikapåverkad, men när mannen visiterades hittades ett vapen.

– Det visade sig att han bar på ett vapen. En riktig pistol, berättade Håkan Larsson, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Uddevalla, i samband med att mannen greps.

LÄS MER: Man gripen med pistol i Uddevalla

Åklagare begärde att mannen skulle häktas och under torsdagseftermiddagen hölls häktningsförhandling i Uddevalla tingsrätt. Mannen förnekar brott, men domstolen gick på åklagarens linje.

– Han häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott, berättar åklagare Eva Johnsson.

Sannolika skäl är den starkare misstankegraden. Tingsrätten beslutade att häkta honom i två veckor, men åklagaren säger redan nu att utredningen kommer att ta längre tid än så.

Vapnet ska undersökas

– Vi kommer att göras teknisk undersökning av vapnet. Eftersom det är ett vapen som ska undersökas och det tar lång tid på NFC (Nationellt forensiskt centrum) räknar vi inte med att den ska bli klara under den här tiden, säger Eva Johnsson.

Hon vill inte gå in på några detaljer om vapnet, eller utredningen i övrigt. Men förklarar varför vapenbrottet betraktas som grovt.

– Därför att han haft ett vapen på allmän plats och det vapnet räknas vara av den kalibern att det räknas som grovt.

Mannen är känd av polisen sedan tidigare och har dömts flera gånger tidigare för olika brott, bland annat flera fall av stöld och narkotikabrott. Mannen har också dömts för grovt vapenbrott tidigare, då han för tre år sedan blev upptäckt med ett avsågat laddat gevär under jackan.

Läs också: Bar på dynamit och laddat gevär – döms