Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Wilma Andersson minnesplats i Uddevalla. Bild: Edvin Bergström
Wilma Andersson minnesplats i Uddevalla. Bild: Edvin Bergström

Misstänkte mördaren kan lida av en allvarlig psykisk störning

Mannen sitter häktad misstänkt för mordet på 17-åriga Wilma Andersson. Åklagaren begärde att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Nu har resultatet kommit. Den visar att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

En man i 20-årsåldern är häktad misstänkt för att ha mördat 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla.Mannen har funnits i flickans närhet.I början av december begärde åklagaren Jim Westerberg, som leder utredningen, att mannen skulle genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning, en paragraf 7-undersökning.

Han motiverade begäran med tecken som den misstänkte visat under förhör.

– Det i kombination med att en kroppsdel nu har hittats gör att jag har skickat in en skriftlig begäran till tingsrätten, sa Jim Westerberg.

Nu har Rättsmedicinalverket meddelat resultatet från undersökningen. Den visar att mannen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid brottstillfället och att han även gjorde det vid undersökningstillfället.

Kroppsdel hittad

Wilma Andersson sågs senast i livet torsdagen den 14 november. Tre dagar senare anmäldes hon försvunnen av sin familj. Därmed påbörjades ett enormt sökpådrag efter henne där tusentals frivilliga privatpersoner och organisationer engagerade sig.

Ett par dagar efter att hon anmälts försvunnen anhölls en man i 20-årsåldern misstänkt för att ha mördat Wilma Andersson.

Polisen har hittat en kroppsdel om tillhör flickan.

– Många människor har varit engagerade i sökandet och har bidragit på olika sätt i arbetet. Vi förstår att många är berörda av det här beskedet och vill rikta ett varmt tack till alla som bidragit och fortsatt kommer att bidra i sökandet, sa då polisens kommenderingschef Lars Eckerdal.

Närstående begärdes häktade

Den häktade mannen nekar till brott.

För några veckor sedan begärdes ytterligare två personer begärdes häktade för inblandning i händelsen, en man i 45-årsdåldern samt en kvinna i 40-årsåldern.

De är närstående till den man i 20-årsåldern som misstänks ha mördat flickan den 14 november.

Misstankarna gäller brott mot griftefriden och skyddande av brottsling.

Tingsrätten ansåg inte att kvinnan var på sannolika skäl misstänkt för brotten och släppte henne. Då beslutade åklagaren att häva anhållandet rörande mannen.

– Det är samma omständigheter som åberopas i de båda fallen och då innebär det att jag häver anhållandet och återkallar mitt häktningsyrkande för mannen, förklarade Jim Westerberg och sa att misstankarna kvarstod.