Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Misstänktes bostad tros vara mordplatsen – mannen begärs omhäktad

Mannen som misstänks för mord på Wilma Andersson har begärts omhäktad. Misstankarna mot mannen har stärkts och polisen utgår från att flickan har mördats i mannens bostad. Men det återstår troligen flera månaders utredningsarbete innan det blir tal om åtal.

På fredag kommer en ny häktningsförhandling genomföras gällande den man i 20-årsåldern som misstänks för att ha mördat 17-åriga Wilma Andersson. Enligt åklagare Jim Westerberg har misstankarna mot mannen stärkts under utredningen men han säger att det kommer dröja innan utredningen når slutfasen.

– Erfarenhetsmässigt kommer det här ta ett antal månader. Om utredningen fortsätter så som den har gjort kommer det nog dröja till våren med åtal, säger han till Bohusläningen.

I samband med att mannen begärs omhäktad har även den misstänkta brottsplatsen preciserats. Utredningen utgår från att flickan har bragts om livet i den mordmisstänka mannens bostad.

– Vi håller fortfarande på med insamling med spår och insamling av fakta. Stort fokus ligger på eftersöket av kroppsdelar för att vi ska kunna få en bättre bild av hur flickan har avlidit, säger Jim Westerberg.

Under tisdagen framkom det att den mordmisstänkta mannen ska genomgå en mindre sinnesundersökning. Detta efter att mannen under förhör ska ha uppvisat tecken på han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

Öppnar för fler brottsmisstankar

När undersökningen ska genomföras kan inte Jim Westerberg svara på under onsdagen men han berättar att förhören med mannen kommer att fortsätta.

– Vi kommer hålla förhör med jämna mellanrum. Han kommer få utrymme att prata och han kommer delges nya fynd och omständigheter som han kommer få kommentera, säger åklagaren.

Sedan tidigare har misstankar om grovt skyddande av brottsling riktats mot en man i den mordmisstänktes närhet. Jim Westerberg bekräftar att misstankarna mot mannen kvarstår.

Bohusläningen frågade åklagaren under onsdagen om mannen även misstänks för brott mot griftefrid, vilket är en brottsrubricering som bland annat omfattar när någon flyttat eller skadat en avliden person.

– Vi är öppna för alla typer av rubriceringar och om en kropp har skändats är den rubriceringen aktuell. Men i nuläget har inte den misstanken delgivits, säger han.

Polisens sökarbete fortsätter

Samtidigt fortsätter alltså polisens sökarbete efter Wilma Andersson. Det var i torsdags förra veckan som polisen hittade en kroppsdel som myndigheten kunde bekräfta härstammar från flickan.

Trots ett stort fortsatt sökarbete, både på land och till sjöss, har inga fler stora fynd gjorts.

– Generellt vi har sökt igenom större delen av hela Uddevalla med omnejd, vi har sökt jättemycket. Under onsdagen fortsätter vi med hundsök och vi håller på med förhör, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för avdelningen för grova brott i Fyrbodal.

Kustbevakningen och marinens röjdykardivision har hjälpt till genom att söka igenom Bäveån och Uddevallas hamninlopp. Den sökinsatsen håller nu på att avslutas. Sten-Rune Timmersjö berättar att polisen har lämnat ett önskemål till marinen om att de ska söka kring Uddevallabron.

– Det finns ingen speciell orsak till att vi vill söka där förutom att det är en lätt plats att nå vatten med bil. Men röjdykarna sa att det är för mycket is där nu, så det får vi ta vid ett annat tillfälle, säger han.

Han berättar att samtliga anställda på avdelningen för grova brott arbetar med ärendet. Tillsammans med inlånade poliser från andra avdelningar är det ungefär ett 15-tal som arbetar aktivt med att försöka lösa fallet.

– Vi är fortfarande intresserade av iakttagelser i och omkring Uddevalla under och efter den 14 november, säger han.