Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Skadegörelse på Norgårdenskolan, Sandersdalsskolan och Bäve kyrka.  Bild: Polisen/ Camilla Haagen
Skadegörelse på Norgårdenskolan, Sandersdalsskolan och Bäve kyrka. Bild: Polisen/ Camilla Haagen

Misstänktes för 20 fall av skadegörelse – nu döms mannen

Skadegörelserna i Uddevalla ökade explosionsartat i oktober. Uppemot 100 rutor krossades på skolor, förskolor och kyrkor i kommunen. Nu döms en man i 30-årsåldern för en bråkdel av fallen.
Åklagaren är nöjd – men mannens advokat är kritisk.

Under hösten drabbades Uddevalla av en skadegörelsevåg utan dess like. 30-tal rutor krossades på kommunhuset och nästan hundra rutor krossades på olika skolor, kyrkor och förskolor runt om i Uddevalla. På vissa fastigheter sprejades även grön färg. Bland annat med texterna "Läsa tankar" och "Zara Larsson".

LÄS MER: Höstens skadegörelsevåg på väg att klaras upp

En man åtalades för 20 fall av skadegörelse efter att han greps på bar gärning vid Norgårdenskolan. Vid det laget hade polisen fått in omkring 70 anmälningar om skadegörelser – bara under oktober.

Mannen erkänner händelsen vid Norgårdenskolan, men nekar till resterande åtalspunkter.

LÄS MER: Efter skadegörelsevågen – åklagaren yrkar på rättspsykiatrisk vård

Döms till vård

Psykiatriker har bedömt att mannen lider av en allvarlig psykisk störning. Uddevalla tingsrätt dömer honom för grov skadegörelse vid 12 tillfällen, han frikänns vid åtta tillfällen och ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård. En överläkare kommer sedan ta beslut när han är frisk och kan släppas fri.

Mannen ska också betala skadestånd till Uddevalla pastorat på 95 675 kronor och Uddevalla kommun på 259 568 kronor.

– Det täcker inte på långa vägar de kostnader vi haft för det här, men det är en fingervisning att slå sönder saker innebär att man kan hållas ansvarig för det, säger Björn Segelod, säkerhetschef på Uddevalla kommun.

Åklagare Patrik Stintzing. Bild: Edvin Bergström
Åklagare Patrik Stintzing. Bild: Edvin Bergström

Åklagare Patrik Stintzing är nöjd med domen och har inga planer på att överklaga.

– Jag tycker det är en rimlig och välbalanserad dom. Han frikänns på vissa punkter, där är bevisningen svagare, säger han.

"Inget av rekvisiten för grov skadegörelse finns med"

Men mannens advokat, Sten-Åke Karlsson, är skeptisk. En av skadegörelserna mannen döms för drabbade Uddevalla kommunhus.

– Kommunhuset är inte korrekt bedömt, det finns ingen bevisning som binder min klient till det stället, det som finns talar emot att det är han. Det finns en vittnesuppgift om turkos eller ljusblå joggingdress men någon sådan har han inte.

Sten-Åke Karlsson anser också att brottsrubriceringen är fel, men kommer inte att överklaga då påföljden inte skulle förändras.

– Inget av rekvisiten för grov skadegörelse finns med, det krävs mer för att vara grov skadegörelse, det handlar inte bara om att det är många under kort tid.

"Otroligt mycket merjobb"

När skadegörelsevågen var igång fick drabbade förskolor och skolor planera om sin verksamhet för att inte elever och barn skulle skada sig på krossat glas.

– Det har inneburit otroligt mycket merjobb för personalen på de här platserna. Och det är inte alltid så lätt att förklara för småbarnen att man inte kan göra det som är planerat, man kan inte leka bland krossat glas, säger Björn Segelod.

Björn Segelod, säkerhetschef i Uddevalla kommun. Bild: Edvin Bergström
Björn Segelod, säkerhetschef i Uddevalla kommun. Bild: Edvin Bergström

Kommunen satte också in extra vakter på nätterna för att försöka hitta vem som orsakat all skada.

– Vi samarbetade med polisen och satte in extra bevakning som också blev en extra kostnad, vi trålade ganska ordentligt och hade väktare ute hela nätterna. Det är inte gratis ska du veta.

Vad tänker du om domen?

– Kommunen ska inte lägga sig i det. Men det är skönt att det kommer en fällande dom och att man hittat en lösning. Med tanke på hans dom hoppas jag han får den vård han behöver, säger Björn Segelod.

Bohusläningen har sökt fastighetschefen på Uddevalla pastorat, hon vill inte uttala sig om domen. Hennes chef säger att skadegörelserna "väckt obehag" hos personalen.