Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Uddevallabon Sofia Mossberg och flera medicinburkar med amfetamin.

Misstaget: Sofia Mossberg fick hem 700 tabletter ren amfetamin

Sofia Mossberg kom hem från Apoteket. Då gjorde hon en minst sagt oväntad upptäckt. I påsen fanns 700 tabletter ren amfetamin och en lista över en annan persons förskrivna mediciner, något Aftonbladet var först med att skriva om.

37-åriga Sofia Mossberg bor i Uddevalla och hade hämtat hem medicin från Apoteket Måsen i stan. Hon fick först ett sms om att medicinen hade kommit och på plats visade hon som brukligt legitimation och fick med sig två påsar.

Men när hon kom hem fick hon sig en chock: Amfetamin 5 milligram, skriver Aftonbladet.

"Herregud, det här var ju inte bra”,

I påsarna låg 700 tabletter ren amfetamin. Sofia Mossberg hade fått någon annans mediciner.

– Jag tänkte att jag kanske fått min allergimedicin, men sju burkar verkade mycket. Sedan läste jag etiketten och tänkte ”herregud, det här var ju inte bra”, säger Sofia Mossberg.

Dessutom fanns en lista över en mans förskrivna mediciner. Namn, adress och personnummer och även kompletta listor över alla mediciner som mannen fått utskrivna sedan mars i år.

– Jag hade hela hans medicinlista. Men jag har inte valt att titta vem det är. Jag vill inte ens veta. Det känns inte alls bra, speciellt inte med tanke på allt om personuppgiftslagen och så där, säger hon.

Bild: Privat

Sofia Mossberg gick tillbaka till Apoteket som bad om ursäkt.

– De bad så hemskt mycket om ursäkt, men det är ju inte mina personuppgifter som röjts, utan det är ju någon annans. Man tycker ändå att det borde ha varnat någonstans när man har gått igenom med legitimation och utcheckning i kassan. Man kanske borde se över systemet, säger Sofia Mossberg.

Apoteket ber om ursäkt

Efter händelsen har Magnus Frisk, pressansvarig för Apoteket, hört av sig till Sofia Mossberg.

– Han ringde upp mig och pratade med mig. De skulle kolla upp det här, hur det hade kunnat gå till. Det ska inte kunna hända, säger hon.

– Vi har tydliga rutiner för hur läkemedel hanteras både på apotek och i vår e-handel. För narkotikaklassade läkemedel gäller också särskilda regler. Men här har något ändå gått fel. Nu kommer vi att göra en grundlig undersökning om vad som hänt för att säkerställa att det inte ska hända igen, säger Magnus Frisk på Apoteket till Aftonbladet.