En ung man från Uddevalla misstänks ha hotat en familj på grund av drogskulder. Familjen filmade mannen med mobiltelefonen och på det viset kunde han identifieras av polis.
En ung man från Uddevalla misstänks ha hotat en familj på grund av drogskulder. Familjen filmade mannen med mobiltelefonen och på det viset kunde han identifieras av polis. Bild: Edvin Bergström

Misstanken: Familj utsattes för terror – hotades till livet för drogskulder

En tonårings drogskuld eskalerade till en mardröm för en familj i Uddevalla tidigare i år. Tonåringens mamma hotades till livet, deras hus skulle eldas upp och deras hund dödas. Nu står en ung man åtalad för flera allvarliga brott.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var i mars tidigare i år som en kvinna i Uddevalla fick ett obehagligt telefonsamtal. En ung man uttalade att kvinnans tonårige son stod i skuld till ”stora grabbar” och att hon behövde betala skulden för att sonen inte skulle komma till skada.

Bakgrunden till situationen ska vara försvunnen narkotika som kvinnans tonårige son hanterat åt kriminella. Enligt sonen ska han ha blivit lurat till att hämta ut ett paket från posten som innehöll flera förpackningar av det narkotikaklassade morfinpreparatet Tramadol.

Tonåringens mamma hittade samt slängde dessa förpackningar, vilket i sin tur ska ha inneburit att sonen blev skuldsatt till kriminella.

ANNONS

Krävde 56 000 kronor av familjen

Några dagar efter telefonsamtalet ska samma unge man ha dykt upp utanför familjens bostad. Han ska ha krävt 7 000 kronor för att sonen inte skulle råka illa ut.

Några pengar betalades dock aldrig ut. I slutet av maj eskalerade situationen efter att den unge mannen återigen dök upp vid familjens bostad. Vid det tillfället befann sig mamman på uteplatsen.

Först ska den unge mannen sagt att han inte skulle vara lika trevlig vid detta tillfälle och att familjen behövde betala skulden. Enligt mamman ska han sedan ha uttalat följande: ”Om inte bränner vi ner huset. Och vi kommer att döda dig och din hund. Ni ska betala 56.000kr. Nu har skulden ökat".

Videobevis kan fälla den unga mannen

Mamman började i det läget filma den unge mannen. I samband med detta ska den hotfulle mannen uttalat något i liknande ”ska jag ta fram den” och hållit ena handen bakom ryggen.

– Jag tänkte att detta får inget lyckligt slut för mig. Antingen tar han fram en pistol och slår mig i huvudet med kolven eller så skjuter han mig, att han avrättar mig. Jag fick dödsångest, har kvinnan berättat för polisen.

En stund senare kom sonen ut från bostaden. Då ska den unge mannen istället riktat fokus mot honom. Sonen ska ha fått två slag i ansiktet och fått höra att händelsen inte skulle polisanmälas.

ANNONS

Åtalas för flera brott

Men familjen trotsade hoten och ringde polisen. Genom den inspelade mobilfilmen kunde polisen enkelt identifiera den unge mannen, som är välkänd av polisen sedan tidigare.

Under förhör har den den misstänkte erkänt att han varit vid huset och velat få pengar för Tramadol. Däremot nekar han till att ha uttalat hot eller att ha varit våldsam. Den misstänkte har suttit frihetsberövad sedan han greps dagarna efter sista händelsen.

Den unga mannen åtalas nu för övergrepp i rättssak och försök till utpressning. Han åtalas även för innehav av nästan 150 gram cannabis efter att ha blivit stoppad av polisen i Göteborg sommaren förra året.

ANNONS