Fem unga män åtalas vid Uddevalla tingsrätt för att ha kidnappat, rånat, misshandlat och utsatt en man för utpressningsförsök.
Fem unga män åtalas vid Uddevalla tingsrätt för att ha kidnappat, rånat, misshandlat och utsatt en man för utpressningsförsök. Bild: Andreas Olsson

Misstanken: Kidnappade och rånade offer – fem åtalas

I början av april ska en person ha utsatts för rån, människorov, grov misshandel och utpressningsförsök på olika platser i Uddevalla. Nu åtalas fem unga män vid Uddevalla tingsrätt, misstänkta för brotten. De misstänkta männen förnekar brott.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var i början av april som en ung man ska ha blivit misshandlad, rånad, kidnappad, och utsatt för utpressningsförsök av fem män. Händelserna ska ha inträffat på olika platser i Uddevalla, bland annat på Stadsfjället och på Dalaberg.

Enligt åtalet ska männen ha lurat offret att komma till en parkeringsplats och där ska männen ha tvingat in honom i bilen och kört iväg honom till en plats. Där ska männen ha misshandlat och rånat honom på en mobiltelefon samt pengar.

Några av männen ska dessutom ha utdelat flera sparkar och slag den unga mannen, bland annat i ansiktet. Men det var inte allt. En av männen ska enligt åtalet ha urinerat på offrets huvud och jacka.

ANNONS

Offret fick bland annat smärta, rodnad, näsbrott, och flera blåmärken i samband med händelserna.

Greps dagen efter

Dagen efter händelserna, kunde polisen gripa tre män i 20-årsåldern från Uddevalla, misstänkta för brotten och några veckor senare greps ytterligare två män i 15-årsåldern.

– Jag påstår att de har gjort det här tillsammans och i samförstånd, sa åklagare Petter Lundgren, som ledde förundersökningen initialt till Bohusläningen i samband med händelserna.

De fem männen häktades sedermera på sannolika skäl, den högre misstankegraden och åtalas nu vid Uddevalla misstänkta för rån, människorov, och grov misshandel. Två av männen misstänks även för utpressningsförsök.

De misstänkta männen nekar till anklagelserna.

Bland bevisningen finns chatt-konversationer mellan de misstänka männen, kontoutdrag, samt vittnesförhör.

En av männen dömdes i våras till skyddstillsyn för att ha hotat att spränga åklagarkammaren i Uddevalla. I januari dömdes han till fängelse efter att ha hotat att skjuta i polishuset.

Den andra mannen har tidigare dömts till skyddstillsyn och fängelse efter knivrån mot en apotek i Skara.

LÄS MER:Tre unga män häktade för kidnappning i Uddevalla

LÄS MER:Ytterligare två unga män häktade för kidnappning i Uddevalla

ANNONS