Misstänkta tjuvar påkomna av husägare – tre män åtalas

När husägaren förstod att några olovligen befann sig på hans fastighet agerade han snabbt. Tillsammans med en granne stoppade han tre män i en bil – och grep själv en av dem på plats. Två andra greps efter en stor polisinsats vid Sund och nu åtalas trion.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Bara några minuter innan sju på morgonen den 17 januari plingade det till i Uddevallabons mobiltelefon. Larmet till hans hus vid Sund hade löst ut, och i mobilen såg han att tre personer rörde sig vid huset. Sen drog männen ner kameran och bilden slocknade.

Husägaren agerade snabbt, kontaktade både en granne och polisen, och begav sig själv till huset. Det blev inledningen till en stor polisinsats som slutade med att tre män greps, och nu också åtalas vid Uddevalla tingsrätt, misstänkta för stöld av främst diverse verktyg.

Det första gripandet stod husägaren själv för. När han kom fram till huset mötte han en bil som var på väg därifrån. Med sin egen bil blockerade han vägen och tillsammans med grannen konfronterade han de tre männen i bilen och försökte ta deras bilnyckel. Det hela slutade med slagsmål och ett så kallat envarsgripande, där husägaren och grannen höll kvar den ena misstänkta tjuven. De två andra männen i bilen flydde från platsen.

ANNONS

”Inte helt oskyldig”

Polis kom och tog över gripandet av den förste misstänkte, och satte in både hundpatrull och helikopter i jakten på de andra två. Polis sökte större delen av förmiddagen och efter att också ha fått in tips från allmänheten kunde de misstänkta gripas strax före halv elva. Tre dagar senare häktades trion.

Samtliga misstänkta förnekar brott. Dock har de medgett att de varit på plats, men har olika förklaringar till vad de gjort.

– Jag säger inte att jag är helt oskyldig. Jag var där men jag är inte personen som bröt upp dörren, har en av dem sagt i förhör.

”Ingen stöldturné”

Mannen har hävdat att inte gick fram till huset förrän efter några minuter och då för att säga till de andra två att det inte var bra att göra inbrott. En annan har sagt att han riktade om övervakningskameran men inte tagit något. En tredje säger att han bara följde med de två andra, som han nyss träffat, för att hämta pengar från en person som var skyldig dem.

– Vi har inte varit på någon stöldturné. Jag har varit tillsammans med två killar för att de skulle hämta pengar från en före detta arbetskamrat, har han berättat för polisen.

ANNONS
ANNONS