Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Natschki mördades i Uddevalla den 6 december 2017. På torsdagen inleddes rättegången i hovrätten sedan tingsrättens dom överklagats av såväl åklagare som flera av de dömda.
Magnus Natschki mördades i Uddevalla den 6 december 2017. På torsdagen inleddes rättegången i hovrätten sedan tingsrättens dom överklagats av såväl åklagare som flera av de dömda.

Mordet på Magnus Natschki tas upp i hovrätten

I dag, torsdag, börjar rättegången i hovrätten mot de män som har dömts i tingsrätten för inblandning i kidnappningen och mordet på Magnus Natschki. Åklagaren vill se strängare straff.

Den 19 december föll domen mot de fem men som åtalats för att ha varit delaktiga i en rad grova brott mot göteborgaren Magnus Natschki. Han misshandlades och rånades och fördes från sin bostad och hölls fången i en kolonistuga i flera timmar, innan han slutligen höggs ihjäl med en yxa i ett skogsområde utanför Rotviksbro.

En 22-årig man, vän till Magnus Natschki, utdelade de dödande huggen, medan en 20-årig man filmade händelsen och skrattande gav 22-åringen instruktioner, kom tingsrätten fram till. De dömdes till 10 respektive 12 års fängelse.

LÄS MER: Så blir straffet efter mordet på Magnus Natschki

– Min spontana första tanke kring domen var att straffen ligger lägre än vad jag yrkade på, sa åklagare Mats Sällström i samband med att domen meddelades.

Både han och flera av de dömda överklagade tingsrättens dom. I dag börjar alltså rättegången i hovrätten, vilken är tänkt att pågå i fyra dagar totalt med sista dagen den 1 mars.

Så här dömdes de fem männen

22-åringen:

10 års fängelse för mord. Har överklagat och yrkat att åtalet mot honom ska ogillas, eftersom han befann sig i fångenskap och i nöd.

20-åringen:

12 års fängelse för mord, människorov och rån. Har överklagat och yrkat att åtalet mot honom ska ogillas, och menar att tingsrätten gjort en felaktig bedömning av bevisningen och att 22-åringens berättelse har fått för stor betydelse i målet.

34-åringen:

6 års fängelse för grov misshandel, människorov och rån, samt några andra brott som inte har med mordet på Magnus Natschki att göra. Har överklagat och yrkat att åtalet mot honom ska ogillas, och menar att tingsrätten helt baserat sin dom på 22-åringens uppgifter som enligt 34-åringen försökt lägga skulden på de andra för att själv få strafflindring.

19-åringen:

2 år och 10 månaders fängelse för människorov och rån. Förnekade brott i tingsrätten, men har förklarat sig nöjd med domen och har inte överklagat.

42-åringen:

Friades från inblandning i Magnus Natschki-fallet, men dömdes till 6 månaders fängelse för bland annat grov smuggling. Har inte överklagat.

Åklagaren har överklagat domarna mot fyra av de dömda:

• Yrkar att straffet mot 22-åringen skärps till 12 års fängelse.

• Yrkar att straffet mot 20-åringen skärps till 14 års fängelse.

• Yrkar att straffet mot 34-åringen skärps och att han även döms för grovt skyddande av brottsling.

• Yrkar att straffet mot 42-åringen skärps och att han även döms för grovt skyddande av brottsling.