Den nya dokumentären Svenska fall - Mordet på Wilma har premiär på torsdagen.
Den nya dokumentären Svenska fall - Mordet på Wilma har premiär på torsdagen.

Mordet på Wilma i fokus i ny dokumentär

Fallet Wilma Andersson engagerade hela Sverige och inte minst de boende i Uddevalla. Nu har en dokumentär om Wilma premiär.

ANNONS
|

Den 17 november 2019 anmäldes 17-åriga Wilma Andersson från Uddevalla försvunnen. Några dagar senare greps hennes 23-årige pojkvän Tishko Ahmed misstänkt för mord. Tishko Ahmed dömdes i både tingsrätten och hovrätten för mord och brott mot griftefriden, men hovrätten sänkte straffet från livstids fängelse till 18 år.

På torsdag är det säsongspremiär för serien Svenska fall som består av sju avsnitt om brott som skakade Sverige, och där är fallet Wilma Andersson först ut.

En av Sveriges största sökinsatser

Bohusläningens reporter Hampus Eklund har följt och rapporterat om fallet sedan efterlysningarna först lades ut på Facebook. Hampus Eklund träffade dokumentärfilmaren på hovrättsrättegången och medverkar nu i dokumentären om Wilma.

ANNONS

– De ville ha med någon med lokal insyn eftersom vi jobbat med fallet så mycket. Vi pratade om rättegångarna, om sökförloppet och hur det påverkade Uddevalla som stad. Det utvecklades till en av de största sökinsatserna i Sverige, säger Hampus Eklund.

Hampus Eklund minns när han först fick höra om Wilmas försvinnande.

– Det känns som en enda lång händelse, fastän det egentligen var 10 dagar. Jag var ledig den helgen när en kvinna skrev på Facebook om en närstående som var borta, och man började redan då fundera på vad som hade hänt. När jag började jobba på måndagen pratade jag med polisen och sen gick det väldigt fort, redan samma kväll var det den första sökinsatsen.

Men det som började med ett försvinnande tog en tragisk vändning endast tio dagar senare då Wilma bekräftades vara död.

– Det gick i ett tills den fredagen då vi fick besked av polisen att de hittat en kroppsdel. Det blir nog det starkaste minnet då det var som ett slut men ändå en början. Det var ett slut på sökinsatsen, men samtidigt ett besked som kom med många fler frågor, säger Hampus Eklund.

’Allting stod still under den här tiden’

Under året ordnades flera frivilliga sökinsatser efter Wilma. Företag gick ihop och hjälpte med ficklampor och mat till de sökande.

ANNONS

– Det var som ett kollektivt medvetande som bara gick ut på att ta reda på vad som hade hänt, där hundratals, kanske tusentals ville hjälpa till. Det är svårt att prata om något med händelsen i positiva termer, men det var kraftfullt att bevittna hur samhället gick ihop för ett och samma mål, säger Hampus Eklund.

– Allting stod still under den här tiden, inget annat hände. Polisen säger att det till och med skedde färre brott under den första tiden. Allt fokus i Uddevalla var på det här fallet.

Fallet har uppmärksammats i både nyhetsmedier och poddar, och nu skildras fallet Wilma Andersson i ytterligare ett medium genom tv.

– Det är ett fall som väckt ett enormt nationellt intresse och det är klart att om man kan ge folk en inblick i hur det var i Uddevalla under den här perioden så är det viktigt, säger Hampus Eklund.

Programmet sänds på torsdag klockan 21:00 på TV3 och Viafree och kommer även att finnas på Viaplay.

ANNONS