Mordmisstänkt omhäktad: "Misstanken har förstärkts successivt"

Under fredagen omhäktades återigen den man i 20-årsåldern som misstänks ha mördat 17-åriga Wilma Andersson. Samtidigt kritiserar försvarsadvokaten bristen på insyn i utredningen och tingsrätten sätter press på att åklagare Jim Westerberg ska visa att det sker framsteg.

ANNONS
|

Det har gått drygt sex veckor sedan mannen i 20-årsåldern frihetsberövades misstänkt för att ha mördat 17-åriga Wilma Andersson. Under fredagen förlängdes tiden för åklagare att väcka åtal ytterligare. Men tingsrätten beslutade att omhäkta mannen i två veckor, i stället för som tidigare fyra, då rätten vill försäkra sig om att utredningen sker så skyndsamt som möjligt.

Åklagare Jim Westerberg.
Åklagare Jim Westerberg. Bild: Edvin Bergstrom

I sin motivering för omhäktningen berättade åklagare Jim Westerberg att mordmisstankarna har förstärkts successivt sedan den förra häktningsförhandlingen som avhandlades för fyra veckor sedan. Men utredningen kräver mer tid då polisen bland annat fortfarande söker efter kroppsdelar tillhörande den döda flickan och att ett stort antal analyser av spår och föremål ännu inte har färdigställts.

ANNONS

Kommer du att kunna väcka mordåtal utan att hela kroppen hittats?

– Det beror på övrig bevisning helt enkelt. Så som det ser ut nu är han misstänkt för mord på det jag har preciserat. Sen ska man ha tillräckliga skäl för att väcka åtal och det få vi se när utredningen är färdigställd, säger Jim Westerberg efter fredagens omhäktningsförhandling.

Vad det finns för bevisning vill Jim Westerberg inte kommentera. Den 28 november hittades en kroppsdel tillhörande den döda flickan men sedan dess har polis och åklagare varit förtegen. Fredagens förhandling hölls för det mesta bakom stängda dörrar.

Försvarsadvokaten kritisk

Den misstänktes advokat, Beatrice Rämsell, har tidigare uttryckt kritik mot att försvaret inte fått ta del av åklagarens bevisning. En kritik som kvarstår efter fredagens omhäktning.

– Det är precis samma läge, vi får väldigt lite material. Det är svårt för mig att bedöma bevisläget och andra omständigheter, säger hon.

– Jag tycker att det är bra att tingsrätten endast gav två veckor förlängning och uttalade tydligt att de ser ansvaret för att utredningen ska bedrivas effektivt.

Beatrice Rämsell är belagd med yppandeförbud, vilket innebär att hon inte får nämna den bevisningen som har presenterats under förhandlingarna. Men innan dörrarna stängdes till fredagens förhandling sa hon att bevisningen inte räcker till mordmisstankar, utan möjligen till misstankar om helt andra brott av annan karaktär.

ANNONS

Ett uttalande som hon, på grund av yppandeförbudet, inte kan fördjupa efter förhandlingen.

– Men min klient ger inga medgivande eller erkännande. Han förnekar all inblandning, säger hon.

Ytterligare två misstänkta för brott

Wilma Andersson anmäldes försvunnen den 17 november. Den huvudmisstänkte mannen greps två dagar senare och har suttit frihetsberövad sedan dess. Ytterligare två personer misstänks för inblandning i mordet.

Det handlar om en man och en kvinna med nära band till den mordmisstänkte mannen och bägge har suttit anhållna misstänkta för för brott mot griftefriden och skyddande av brottsling. De befinner sig dock på fri fot.

ANNONS