Mors dag – då blir det oftast en blomma

”Mor lilla mor, vem är väl som du? Ingen i hela världen.” Så visst ska du firas. Och bli inte förvånad om det blir med en blomma.

ANNONS
|

På söndag är det dags igen, handen på hjärtat, vad är Fars dag jämfört med Mors dag? För blomsterhandlarna väntar bråda tider.

–Vårt blombud börjar vid niotiden på morgonen, och sedan kör han till det är färdigt. Det brukar vara mellan 75 och 100 buketter som ska ut, så han har att göra. Det är både till de som bor på äldreboenden och de som bor kvar i hemmet, säger Mats Lindén, ägare till Violas blommor.

Över hundraårig tradition

Det här med Mors dag är en lång tradition som tog sin början i USA 1905. Anna Jarvis ville uppmärksamma årsdagen av sin mors bortgång med en gudstjänst där betoningen lades på det fjärde budordet. Seden spred sig och i Sverige firades Mors dag första gången 1919. Nu är det inte mycket gudstjänst över det hela, i dag uppvaktas mor mest med blommor och middagar. Men i Finland är Mors dag allmän flaggdag...

ANNONS

–Som en trend ser vi att Mors dag blir större och större som en dag att skicka Blommogram. Kanske för att vi tar till oss internationella vanor och intryck från andra europeiska länder. I Frankrike till exempel är Mors dag årets största försäljningsdag för Blommogram, säger Magdalena Persson, vd på Interflora.

Växer kraftigt

För deras del är Alla Hjärtans dag störst, men Mors dag växer kraftigt. I år infaller den även i samband med Kristi Himmelsfärd, vilket gör att många är bortresta och gör sina beställningar i tid.

–För oss är det en av de största helgerna, det blir mycket rosor och mer Blommogram än vanligt, säger Cissi Berntsson på Henåns Blomsteraffär.

Stephanie Frankling på Jimmies Handelsträdgård i Munkedal instämmer.

–Jo, det är en stor dag för oss. Många väljer en uteväxt, det är ju säsong för det nu, men även snittblommor och buketter, säger hon.

Vill bli bjudna på middag

Enligt Mats Lindén på Violas blommor har det skett en ökning de senaste fem, sex åren. Det stämmer med en undersökning som Svensk Handel gjorde för några år sedan. Då uppgav de flesta av tillfrågade att de planerade att köpa en blomma. Och nästan 80 procent skulle uppvakta mor med en gåva.

Men om mammorna själva får bestämma vill de gärna bli bjudna på middag. Många tyckte även att det räckte med ett telefonsamtal från barnen, eller att träffa dem, räcker som present.

ANNONS

Mors dag firas alltid den sista söndagen i maj.

Fotnot: De inledande raderna är från en dikt skriven av Astrid Gullstrand 1912 som senare blev tonsatt. Du kan överraska mamma med Lapp-Lisas insjungning som finns på Youtube.

I stället för en blomma –eller både och

Vill man ge en gåva som kommer till glädje även för andra kan man välja att stötta mödrar i andra länder.

Röda korset har flera olika alternativ, som att betala för en barnmorska på deras hälsokliniker.

Genom Water Aid kan du ge bort rent vatten till människor i tredje världen.

Unicef har plockat ihop mammapaket och Morsdagpaket med bland annat vaccin.

Rädda barnen, SOS Barnbyar och Läkare utan gränser är andra hjälporganisationer där du kan köpa en gåva att ge till mamma.

ANNONS