Museet: "Synd att de försvinner"

Kulturhistoriskt värdefulla och en tillgång som besöksmål, så beskrivs husen i Bodele av Bohusläns museum, som helst hade velat bevara dem.

ANNONS
|

På onsdagskvällenbeslutade kommunfullmäktige att riva sina tre fritidshus i Bodele. Anledningen är att underhållet är eftersatt och att en renovering inte är ekonomiskt försvarbar. På Bohusläns museum är man noga med att inte blanda sig i demokratiskt fattade beslut. Istället betonar de sin uppgift, nämligen att peka ut betydelsefulla områden: - Hela bebyggelsen i Bodele och Gustafsberg innehåller bebyggelse för rekreation från olika tider. Området är visserligen uppdelat och det finns hus som kommer vara kvar men de är privatägda. Helheten är en miljö som är en stor tillgång som besöksmål, både för uddevallabor och besökare utifrån. Då är det synd när de plockar bort bra bitar ur detta, säger Tomas Brandt, enhetschef Kulturmiljövård.

ANNONS

Till grund för sin bedömning har museet kollat på platsens historia, kulturhistoria och tagit hänsyn till rekreation och andra aktiviteter som kan bidra till platsens dragningskraft som besöksmål. - Husen är värdefulla som de yngsta i en lång period av vad man kan kalla fritidsbetonad bebyggelse där ute. Det är synd att husen försvinner och vi ser dem som en tillgång för miljön, som helhet i den här blandningen av rekreation och historia. Enligt honom har husen har tillräckligt mycket av sin ursprungskaraktär kvar för att vara kulturhistoriskt värdefulla En av orsakerna till rivningen, enligt kommunen, är att en eventuell renovering skulle medföra mångdubbla hyreshöjningar för hyresgästerna. - Det viktiga är att titta ganska brett på hur man kan använda hus som ska sparas. Om de säljs eller om man hittar en annan lösning är en annan fråga, men nu verkar det inte bli så eftersom det har fattats ett beslut om rivning, säger Tomas Brandt.

Det som händer nu är att kommunen måste söka rivningstillstånd av sin egen samhällsbyggnadsförvaltning. Om rivningslovet överklagas går ärendet till Länsstyrelsen och kan bli en långdragen historia. Enligt kommunens tjänstepersoner vet de inte hur den formella hanteringen kommer att se ut. Det ska utredas först när beslutet träder i kraft. - Man kan milt säga att det blivit en stor fråga för uddevallaborna. Många har engagerat sig i detta så det är uppenbart att det betyder mycket för många människor, säger Tomas Brandt.

ANNONS
ANNONS