Musikaliskt karnevalståg dansade fram


– Uddevalla kan! utropar en av åskådarna när Kulturskolans karneval drog igenom ett soligt Uddevalla. Nytt för i år var det lilla tåget som ledde deltagarna genom stan.

ANNONS
|

Som traditionen bjuder såhär i maj ringlade sig ett långt karnevalståg på onsdagen fram på Kungsgatan i samband med Kulturfesten i Uddevalla. Årets tåg bjöd på allt från trummor och dans till fiolspel.

En som deltog för första gången var Oscar Andersson som till vardags spelar teater och i dag var klädd som gycklare.

– Det känns spännande, men jag tror det kommer gå bra. Jag har en vän med mig som är clown.

Han gick precis bakom den stora draken som dansade fram med hjälp av ett antal personer som dolde sig under drakskinnet.

– Det är roligt, men man måste tänka på att gå lika snabbt som de andra, säger Julia Edvardsson som också avslöjar att det faktiskt går att se genom tyget.

ANNONS

Till skillnad från tidigare år fick den stora draken lämna förstaplatsen. I år leddes karnevalståget av ett annat tåg, nämligen ett blå-gult tufftuff-tåg innehållandes ett gäng fiolspelare.

Två fiolspelare som dock inte åkte tåg var clownerna Klara Hansson och Lisa Sandstedt. Klara är en veteran i sammanhanget och är i år med för sjätte gången.

– Det är roligt men man blir lite trött i benen, medger hon.

Redan innan karnevalen startat hade människor samlats längs med Kungsgatan redo att ta del av musiken och dansen som nästan täckte upp hela gatan. En av alla som följde karnevalstågets färd var Ulrika Arvidsson vars dotter spelar fiol.

– Det här är jätteroligt och det är extra kul med så fint väder. Sedan är det bra att Kulturskolan får visa upp sig också, säger hon.

Ljudet av de rytmiska trummorna gjorde att flera i publiken också passade på att dansa med. – Det här är helt underbart, Uddevalla kan! Det är mycket kultur idag och hela helgen, det känns väldigt bra, säger Kenneth Fjällström han och får medhåll av Carina Orrvik.

– Det är fantastiskt bra och människor är så glada, säger hon.

Karnevalståget avslutades till slut i Margeretgärdeparken där ett annat firande tog vid festivalen Imagine Sweden tog vid. Mer om det finns längre fram i tidningen.

ANNONS

Sist i karnevalståget gick Clyde Persson från Kulturskolan, iklädd guldig kavaj visade han var tåget tog slut genom en egengjord skylt där ena sidan statuerade "slutet är nära" och andra sidan uppmanade "applådera gärna"

– Det blir ju dubbelt, jag är ju slutet för jag går sist. Och sedan rimmar det med "applådera gärna", säger han och skrattar.

ANNONS