Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Mysljus tillbaka på torget

Nya gatlyktor i gammal stil monteras på torget i Uddevalla. Gjutformar till de gamla gaslyktorna ligger till grund för de nya kopiorna.

De gaslyktor av gjutjärn som tidigare stått på torget i Uddevalla har kopierats med hjälp av de gamla formarna.

– Jag hade ett minne av att någon sett formarna till de gamla gatlyktorna i kommunens lager. Och vi lyckades spåra upp dem, berättar Stefan Björling, koordinator för renoveringen av Uddevallas centrum.

Med hjälp av formarna kunde nya gatlyktor i samma stil beställas från ett gjuteri. De åtta nya exemplaren placeras nu ut på torget i Uddevalla.

Över 100 år

I stället för de gaslågor som ursprungligen fanns i lamporna blir det nu LED-belysning som lyser upp torget i Uddevalla.

– Det är jätteroligt att vi på det här sättet kan bevara stilen. Just på torget värnar vi extra mycket om den gamla miljön, fortsätter Stefan Björling.

Exakt hur gamla gatlyktorna var som nu ersätts i centrala Uddevalla är osäkert. Men troligen var de över hundra år. De finns även på andra gator i centrum, som Trädgårdsgatan, Stora Helleviksgatan och vid gamla badhuset.

– Det finns även tankar på att sätta upp dem på fler platser. I Margretegärdeparken skulle de till exempel passa bra, tycker centrumkoordinatorn.

Snart är alla på plats

Med hjälp av en lyftkran kommer de tunga armaturerna på plats. Lennart Quennerstedt, Uddevalla energi, ansvarar för monteringen.

– Det här blir pricken över i på torget. Jag tycker gjuteriet har gjort ett bra jobb. De ser inte nya ut, utan liknar verkligen gamla gaslyktor.

I nästa vecka räknar han med att alla de nygamla gatlyktorna är monterade på sina fästen. Till sist ska en smed snygga till övergången mot markytan.

Framför rådhuset står två skamfilade praktlyktor till. De kommer också att kompletteras och fräschas upp som en del i renoveringen av hela torget.

Fasadbelysning på både rådhuset och Hasselbackshuset fullbordar sedan den mysiga miljön.