Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera av de döda fåglarna har påträffats i Margretegärdeparken. Bild: Läsarbild
Flera av de döda fåglarna har påträffats i Margretegärdeparken. Bild: Läsarbild

Mystisk kajdöd i centrum

Flera Uddevallabor har nyligen stött på döda fåglar i centrum. Vissa på marken i parkerna andra döda på bilrutan. Den mystiska fågeldöden ska ha pågått i drygt två veckor.
– Jag såg tre stycken döda i dag på min morgonrunda med hunden, säger en läsare till Bohusläningen.

Det var strax innan jul som en grupp med hundägare började registrera de döda fåglarna runt om i stadens parker i centrum och började prata med varandra. Med hundarnas ivriga nosar oroar de sig för att de döda fåglarna potentiellt blivit förgiftade och att de i sin tur skulle kunna skada hundarna.

– De har dykt upp var och varannan dag. De ser ut att vara kajor och är hela i kroppen så vi pratade på att de kanske blivit förgiftade. Någon annan pratade på nyårsraketer med detta har ju pågått... sedan innan jul i alla fall. Jag såg tre stycken döda i dag på min morgonpromenad, säger en av hundägarna.

På sociala medier skriver flera Uddevallabor under fredagen om fåglarna och diskuterar vad orsaken kan vara. En av personerna berättar att han nyligen mötts av en död fågel på sin bils vindruta. Även denna strax innan julafton.

Skicka till SVA

Fågelexperten Jan Uddén berättar att han varit ute på resa sedan en tid tillbaka och har inte hört något om de många upphittade fåglarna.

– Men det låter som att man bör ta ett någorlunda färskt exemplar och skicka till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) för prover, säger han.

Under hösten 2013 hittades ett 80-tal döda kajor i Trollhättanområdet. Då visade det sig, efter att man skickat fågelkadaver till USA för analys, att det rörde sig om koffeinförgiftning.

Teorin är att kajorna då hade fått i sig koffeinet från en soptipp via gamla kaffefilter eller möjligtvis från en biogasanläggning där man rötar kompost.

Om så är fallet även här är ännu oklart.