Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Mystiska väderfenomenet drog in över Uddevalla

Under tisdagskvällen drog en mystisk molnskepnad in över Bohuslän och flera Uddevallabor fångade fenomenet på bild.

Molnskepnaden syntes på flera håll i Bohuslän under tisdagskvällen. En av de som fångade väderfenomenet på bild var Susanne Karlsson från Uddevalla.

– Jag satt och åt middag med min dotter och kollade ut genom fönstret, då såg jag att det var ovanliga moln på himlen så jag tittade ut med jämna mellanrum. När jag såg hur häftigt det format sig sa jag till min dotter att titta ut och vi började genast diskutera vad det såg ut som, säger Susanne Karlsson.

Hon la upp sin bild i en Facebookgrupp och fick respons från flera andra som också fångat molnet på bild under kvällen. Vissa tyckte skepnaden liknande allt från en ängel och en svan medan andra mer tyckte det såg ut som en skepnad av Batman eller Poseiden.

– Det första jag såg var en handbollsspelare och det första hon såg var Tor som höll upp sin hammare. Men nu i efterhand kan jag se flera saker i det.

Kan vara molnrullar

Enligt Mikaela Dahlström, vakthavande meteorolog på SMHI, kan det vara ett fenomen som kallas molnrullar.

– Det är dock lite svårt att se exakt vad det här skulle kunna vara för moln. Men just molnrullar bildas när kall luft möter så kallad labil luft, alltså åskluft. Det har varit lite sådan luft nu och även om just detta inte var så tydligt kan det absolut ha varit något liknande, säger hon.

Vanligtvis syns de så kallade molnrullarna väldigt tydligt, vilket det enligt Mikaela Dahlström inte gör i det här fallet.

– Det är vanligt när en kallfront har passerat att det ligger en del åskmoln bakom, när den kalla luften sjunker ner från åskmolnen bildas sedan den här rullen. Men som sagt är det svårt att se om det är molnrullar i just det här fallet eller enbart rester av dagens moln.

Molnrullar är vanligast under våren och sommaren.

– Kanske är det också något vanligare vid kusten, men inte anmärkningsvärt, säger Mikaela Dahlström.