Närhälsan kallar äldre i fas 2 till vaccinering

Personer som fyllt 85 år och äldre har börjat kallas till vaccinering i Agnebergshallen. Nu rustar Närhälsan för att inleda fas två.

ANNONS
|

Enligt Folkhälsomyndighetens nuvarande vaccinationsplan så väntas drygt 42 000 doser att anlända till Västra Götalandsregionen under vecka tio.

Hur många av dessa doser som kommer att hamna i Bohuslän, och när, är ännu inte avgjort men Närhälsan i Uddevalla förbereder sig för att inleda vaccinationsarbetet för fas 2, där bland annat personer som är 65 år och äldre ingår där de äldsta kommer vaccineras först.

Dessa riskgrupper ingår i fas 2:

• Personer som är 65 år och äldre, varav de äldsta vaccineras först.

• Personer som genomgått benmärgs- eller annan organtransplantation och deras hushållskontakter.

• Personer med dialysbehandling och deras hushållskontakter.

• Personer som är 18 år och äldre som får insatser enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

• Personer som är 18 år eller äldre som har beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken. De äldsta erbjuds vaccination först.

• Personal inom vård och omsorg (inklusive LSS), som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Om brist på vaccin skulle uppstå bör personer med sjukdomar eller tillstånd som beskrivs i denna delredovisning prioriteras, samtidigt som ålder och socioekonomi beaktas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Dagson vårdcentral har varit igång med vaccinering i Agnebergshallen sedan vecka sex för sina äldregrupper, men än så länge har bara ett fåtal av de äldre kunnat vaccineras. Arbetet har skett parallellt med kommunens vaccineringar, berättar verksamhetschefen Maria Larsson.

ANNONS

– Det som har varit svårast för oss är just planeringen, för vi tvingas hela tiden att ställa om vårt arbete från vecka till vecka och det har varit avhängt på hur leveranserna av vaccinet har sett ut, säger Maria Larsson verksamhetschef på Dagson.

Dessa personer kallas först

Planen för Närhälsans vårdcentraler är att starta fas två vaccineringen med de äldsta först, vilket betyder att personen som är 85 år och äldre kommer att ringas upp av vårdcentralen och erbjudas en tid.

– Vi har alla våra patienter på väntelista där vi utgår efter ålder när vi ringer så vi ringer de äldsta först. Ingen kommer att bli bortglömd utan vi ringer så fort vi har erhållit vaccin. Lite längre fram kommer det även att finnas webbtider att boka men i nuläget så ringer vi våra patienter, säger hon

– Just nu så börjar vi som sagt med fas två där vi ringer in 85-åringar som kommer vaccineras under torsdagen och fredagen, säger hon.

De personer som planeras att vaccineras denna veckan har redan blivit uppringda.

Fler vårdcentraler på gång

Tanken är att även Herrestad vårdcentral, från och med nästa vecka, kommer utföra vaccinering av sina äldregrupper i vaccinationscentret. Under kommande period finns även utrymme för Dalaberg och Skogslyckans vårdcentral, enligt säkerhetschefen Björn Segelod som ansvarar för planeringen av aktörerna som använder Agnebergshallen.

ANNONS

Han skriver i ett mejl:

Det är glädjande att flera aktörer använder den infrastruktur kommunen arbetat fram oavsett vilken fas vi befinner oss i. Kommunen gör denna planering som en del av sitt geografiska områdesansvar, d.v.s ansvaret för samverkan inom kommunen, vilket är en del av krisberedskapsplaneringen”.

Vaccinering för vecka 10:

Dagson Vårdcentral: 120 personer

Herrestad Vårdcentral: 120 personer

Hälsobolaget: 48 personer (Vård och omsorgspersonal)

Källa: Uddevalla kommun

*Schemat är preliminärt och med hög risk för ändringar.

ANNONS