Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
"Jag har en siffra i huvudet som jag är nöjd om vi kommer över, men på riksnivå. Min ambition är vi lokalt ska ligga så nära riksresultatet som möjligt", säger Martin Pettersson (SD). Bild: Niklas Kallin Thander

Nöjt hos SD under tidig valkväll

Vid första valundersökningen under söndagskvällen stod SD som Sveriges näst största parti. "Det känns bra, men vi vet att vi ska gå framåt", säger Martin Pettersson (SD).

Enligt Sveriges Televisions första valundersökning står Sverigedemokraterna som Sveriges näst största parti.

De beräknade 19,2 procent som undersökningen visade på direkt efter att vallokalerna stängts skulle betyda att man vuxit med 6,3 procent sedan förra valet och därmed seglat förbi Moderaterna.

På valvakan hos Sverigedemokraterna i Uddevalla är andan positiv, men man ville hellre vänta in fler undersökningar än att spekulera.

– Det känns bra, men vi vet att vi ska gå framåt. Vi hoppas de som följer visar ännu högre, säger Martin Pettersson, ordförande för Sverigedemokraterna i Uddevalla.

Hur är stämningen på valvakan?

– Stämningen är bra, men det är fortfarande inte så många som kommit. Det allmänna tycket här är att det kommer gå högre, så vi får se hur kvällen utvecklar sig, säger Martin Pettersson, vid klockan åtta på söndagskvällen.

Ordföranden kom till partiets valvaka på puben 1803 efter en lång dags valarbete – ett arbete som kanske skilde sig jämfört med andra partier. Under dagen åkte han runt till de 37 vallokaler som finns i Uddevalla för att se till att partiets valsedlar inte slängts – något som hänt tidigare år.

– Jag tror att alla namn på valsedeln varit involverade i att lägga ut namnvalsedlar, samt att hålla koll på dem med några timmars mellanrum. Vi har varit väldigt förskonade det här valet jämfört med tidigare val. Det är bara några incidenter där folk lagt valsedlar med andra partier framför våra, säger Martin Pettersson.

Förtidsröstning ett tecken

Enligt Martin Pettersson har mycket valsedlar gått åt i förtidsröstningen, något som han tolkar som ett gott tecken. Han ser att den ökande andelen förtidsröster siar om ett gott resultat.

– Jag tror att det är mer vanligt att våra väljare förtidsröstar, kanske för att det är mer diskret att förtidsrösta.

Platsen för årets valvaka blev puben 1803 i centrala Uddevalla, något som partiet gick ut med via en öppen inbjudan på Facebook kort innan röstningen stängdes.

– Vi kan inte lägga partistöd på middagar och alkohol. Här betalar vi var för sig och pengarna kan gå till kommande valrörelser, säger Martin Pettersson.

Hur har känslan varit inför i dag?

– Till riksdagsvalet låg rösterna på Sverigedemokraterna i Uddevalla över rikssnittet, men vi tappade lokalt. Frågan är om den trenden håller i sig eller har vi lyckats jobba upp det där.

Vad är förväntningarna i år?

– Jag hoppas att det går lika bra som på riksnivå, det är min ambition.