Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Arkivbild. Bild: Hasse Holmberg / TT

Nattkörning slutade i krock med en mätboj - döms för vårdslöshet

En kvinna döms för vårdslöshet i sjötrafik efter att ha krockat med en mätboj under en nattkörning på Gullmarn. Hon nekar till brott men döms till dagsböter.

Det var i somras som kvinnan i 40-års åldern körde familjens båt på väg hem efter en dag till sjöss.

Rakt in i en mätbojen

Med sig på båten hade hon några vänner. Det var vindstilla, gick ingen sjö, var klart och månen var uppe. Vi halvett tiden på natten körde kvinnan båten rakt in i en mätboj.

Bojen är 1,5 meter i diameter och sticker upp 1,5-2 meter över vattenytan. Under vattenytan sticker bojen ner 50 centimeter och där sitter många mätinstrument som sticker ut. Bojen passerade delvis under båten och orsakade skador i båtens för, det gick en reva under båten samt blev en mindre skada på propellern. Bojen skadades också. Bojen finns utmärkt på sjökort och har en blinkanordning.

Eftersom olyckan skedde döms hon

Kvinnan uppger att hon inte navigerade efter fyrar utan följde ett GPS-spår i plottern som brukade användas vid färd mot hemmahamnen. Kvinnan uppger att hastigheten var mellan åtta och tio knop. Sällskapet på båten uppger att de noga höll utkik men att de inte såg bojen före eller i samband med kollisionen. Ingen av dem tappade balansen vid kollisionen.

Tingsrätten konstaterar att eftersom olyckan skedde så har kvinnan inte hållit tillräckligt låg fart och tillräcklig uppsyn i relation till siktförhållandena och sin egen förmåga att hantera båten. Domstolen påpekar att hon har valt att inte navigera efter fyren som finns. Tingsrätten säger att hon härigenom varit oaktsam och döms därför till vårdslöshet i sjötrafik till dagsböter.