Nattvandrarna i Uddevalla.
Nattvandrarna i Uddevalla. Bild: Julia Forsberg

Nattvandrarna skapar trygghet under Uddevallakalaset

Att finnas tillgänglig, och skapa trygghet för unga är deras främsta mål. Under Uddevallakalaset fylls staden med glada festivalfirare, men också frivilliga nattvandrare som är redo att sträcka ut en hjälpande hand i natten.

ANNONS
|

Under torsdagen drog Uddevallakalaset igång, och med den fylls staden med uppträdanden, marknader och tivoli. För många en tid att roa sig och njuta av ledighet, samtidigt som Uddevallas nattvandrare ger sig ut för att skapa trygghet i festivalyran.

I Uddevalla centrum har nattvandrarna sin lokal, med 8-9 stycken frivilliga som ingår i den fasta gruppen. Finn Hanssen är en av veteranerna, och han är i full gång med förberedelserna inför helgen. Han berättar att vemsomhelst är välkommen att gå med och nattvandra.

– Vi början klockan 21, och går sedan så länge vi behövs. Det brukar bli fram till 02-, 03-tiden, säger han.

ANNONS

Erbjuda hjälp

Nattvandrarna är en organisation byggd på volontärarbete, och därför har de inte heller någon skyldighet att omhänderta någon för berusning eller liknande. Deras jobb är att finnas där som en utsträckt hand, avstyra ett bråk eller erbjuda hjälp.

– Om vi hittar någon som fått i sig för mycket, försöker vi prata och fråga hur personen mår, utan att dyka fram och skrämmas, säger Finn Hanssen och fortsätter:

– Är de ensamma försöker vi få tag på någon vuxen nära anhörig, får vi inte tag på någon anhörig kontaktar vi fältenheten och som sista anhalt polisen. Vi vill ju inte att ungdomarna ska vara ute om de inte kan ta vara på sig själva, säger han.

Stor respekt men ett råare klimat

Sedan början av 90-talet har Finn Hanssen varit ute och vandrat, och talat med ungdomar. Han upplever att många har ett stort förtroende för arbetet.

– Det senaste halvåret har jag märkt att ungdomar sätter ett pris på att vi är ute, just för att vi inte är en myndighet, säger Finn och fortsätter:

– Ungdomarna har respekt för oss.

Varför tror du att de har sådan respekt för er?

– Vi behandlar dem som vanligt folk. Vi har ömsesidig respekt gentemot varandra, säger Finn.

ANNONS

Under sina många år som nattvandrare upplever Finn Hanssen att trots den stora respekt vandrarna ofta möts av, har klimatet blivit råare sedan han började för snart 30 år sedan.

– Det handlar som folk som har knivar och sånt på sig, man är lite mer försiktig idag.

ANNONS