Noras hus öppnar igen

Akutboendet för hemlösa i centrala Uddevalla, Noras hus, öppnar igen i nästa vecka. De anställdas skyddsombud hade utlöst ett skyddsstopp.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Svenska kyrkan som driver boendet ville dra ner på personalen nattetid. Hittills har två personer funnits på plats under nätterna. Uddevalla pastorat tyckte att det kunde räcka med en person. Nu kommer en person från Saronhuset att vara med en stund på kvällarna.

LÄS MER:Saronhuset positiva till att ta över akutboende

Kostnaden för att driva boendet har delats lika med Uddevalla kommun. Men kyrkans utgifter har i praktiken blivit betydligt större än kommunens. En nattplats på boendet kostar enligt deras beräkningar 1300 kronor, mer än för ett ordinärt hotellrum.

Men de anställdas skyddsombud protesterade mot neddragningen genom ett skyddsstopp.

– Vi vill inte stänga boendet men det här stoppet kunde vi inte undvika, säger Johan Birging, församlingschef, Uddevalla pastorat.

ANNONS

LÄS MER:Akutboende stänger efter skyddsstopp

Han menar att stoppet ändå haft något gott med sig. Nu har nämligen Arbetsmiljöverket konstaterat att det går att minska bemanningen om det finns två personer på plats just när boendet öppnar. Alternativet är att man ordnar en låst sluss vid ingången, så att man vet att rätt personer blir insläppta för natten.

Utbildar i bemötande

Vidare måste personalen utbildas om hot och våld.

– Nu håller vi på att ordna utbildning i lågaffektivt bemötande. Tryggheten för de anställda är viktig, fortsätter Johan Birging, och menar att pastoratet genom skyddsstoppet fått mer kunskap om hur man driver ett akutboende.

Sedan Saronhuset, som serverar mat i anslutning till akutboendet, erbjudit sig att hjälpa till är också personalfrågan löst. Därmed kan man öppna igen redan på tisdag.

– Vi är jätteglada att Saronhuset ställer upp och hjälper till.

Noras hus är det enda akutboendet i sitt slag i Uddevalla kommun.

LÄS MER:Extra tufft för hemlösa i kylan

ANNONS