Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Nu är det guldläge för UP i politiken

Valresultatet har gett Uddevallapartiet en drömsits i förhandlingarna. Att rödgröna blocket helst vill bilda majoritet med UP, sticker inte kommunalrådet Ingemar Samuelsson (S), under stol med.

– Uddevallapartiet är en av de hetaste kandidaterna. Rent matematiskt är det så klart en enkel lösning, de har precis det antal mandat som behövs, säger han.

– Det är också så att Uddevallapartiet och rödgröna gruppen är överens i många frågor, som badhusfrågan och centrumutvecklingen till exempel.

Det slutliga valresultatet och mandatfördelningen kom sent på onsdagskvällen. Matematiken som Ingemar Samuelsson pratar om innebär bland annat att nuvarande rödgröna majoritet med S, MP och V, förlorade åtta mandat medan UP fick totalt åtta mandat.

LÄS MER: S tappar kraftigt i Uddevalla

LÄS MER: UP har fått snurr på sin politik

Svårare lösning

Ingemar Samuelsson utesluter inte ett samarbete med några av allianspartierna, men ser det som en svårare lösning eftersom det blir fler partier som ska hålla ihop.

Oavsett vilka som ska samarbeta, handlar det om prislappen.

– Man måste vara beredd att göra avsteg från vissa politiska frågor. Det kan handla om synen på skatter och avgifter i förhållande till olika verksamheter. Exempelvis hur man ska möta den demografiska utvecklingen vad gäller äldreomsorgen och att antalet elever ökar och hur vi ska utveckla centrum

Även Miljöpartiet prioriterar ett samarbete med UP framför alliansen, säger Jarmo Uusitalo (MP). Rickard Joelsson Wallsby (V) är också positiv till UP förutsatt att man kan komma överens om innehållet i den politiska dagordningen.

Alla ringer

Hos Uddevallapartiet är stämningen på topp. Man har fått förfrågningar från alla partier, säger partiets förhandlare Christer Hasslebäck.

– Jag sitter i en situation där jag behöver inte ringa någon - alla ringer mig, säger han nöjt.

Men några önskepartier att samarbeta med vill han inte peka ut.

– Vi pratar med alla. Det viktiga är att hitta en stark bred förankring för hur kommunen ska gå vidare. Politik får inte vara att sitta i den här ekan och bara ro runt.

Är det några särskilda frågor ni inte ger avkall på?

– Nej. Men det är klart - än så länge står vi fast vid att badhuset ska byggas där det ligger nu. Fast det är ett givande och tagande.

LÄS MER: Ska Uddevallapartiet säkra ett rödgrönt styre?

För alliansens del säger Elving Andersson (C) att förstahandsalternativet är ett fortsatt allianssamarbete. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är inte aktuella överhuvudtaget. UP och MP är möjliga samarbetspartner även om det krävs mer för att hålla ihop.

– Samtidigt måste vi hitta en lösning och då går det inte alltid att få en enkel lösning.

LÄS MER: Starkt framåt för Uddevallapartiet

LÄS MER: Tufft läge att forma majoritet

Det slutliga valresultat i Uddevalla innebär att dagens rödgröna majoritet fick 23 mandat tillsammans varav S fick 16 mandat, MP fick 3 mandat och V fick 4 mandat.

I fullmäktige finns 61 platser och mandat. Vid förra valet fick det rödgröna blocket 31 mandat tillsammans vilket gav dem en majoritet som efter höstens val alltså är förlorad nu.

Allianspartierna fick 21 mandat tillsammans varav M fick 9 mandat, KD fick 4 mandat, C fick 4 mandat och L fick 4 mandat.

Uddevallapartiet fick 8 mandat och Sverigedemokraterna fick 9 mandat.