Nu börjar rivningen av husen på Bodele

Nu har rivningen av husen på Bodele startat. Kampen för att behålla fritidshusen är över. Först ut är Mattssonska huset, närmast vattnet. De två andra kommer att rivas senare.

ANNONS
|

På tisdagen körde grävskopan fram för att starta rivningen av Mattssonska huset. I 70 år har husen, som hyrts ut av kommunen som fritidsbostäder, funnits i området. I april 2015 föreslog samhällsbyggnadsnämnden för kommunfullmäktige att husen skulle rivas eftersom de var i så dåligt skick att det skulle bli alltför dyrt att renovera dem. De har hyrts ut till marknadsmässiga hyror, och det har ålegat hyresgästerna att sköta underhållet.

Rivningsbeslutet, som togs i februari i år, var ett beslut som rört upp känslorna hos Uddevallaborna. Flera överklaganden lämnades in till förvaltningsrätten för att stoppa rivningen. Det har arrangerats protestmöten och även startats en Facebook-grupp som heter ”Rädda Bodele Stoppa Rivningshysterin” med flera hundra medlemmar.

ANNONS

Kommunen har även haft som argument att husen ligger i ett naturvårdsområde där strandskydd gäller. Det har ett stort friluftsvärde för allmänheten, menar kommunen.

Uddevalla kommun har hyrt en entreprenör som sköter själva rivningsarbetet och på tisdagsförmiddagen stod grävskoporna redo för att verkställa rivningen. Lars-Göran Johansson, kommunens fastighetschef, var då på plats för att kolla läget. Han räknar med att rivningen kommer att ta några dagar.

Uddevalla Partiets Christer Hasslebäck säger att det är en tråkig dag att höra att rivningen påbörjats:

–Jag tycker det i anständighetens namn borde ha skjutits upp i väntan på att överklagandena hade behandlats, säger han. Men att man har så brått att starta är nog för att majoriteten är livrädda för att det ska bli en valfråga. Det har gått prestige i den här frågan.

Kommunalrådet Ingemar Samuelsson, S, protesterar mot påståendet att man haft för bråttom.

–Tvärt om. Det har tagit alldeles för lång tid. Beslutet togs i mars och det borde ha varit rivet och iordningsställt redan före sommaren, säger han. Det är olyckligt att huset fått stå kvar så länge.

Han säger att när alla tre husen är rivna kan området stärkas upp som friluftsområde med aktivitetsytor som ger bättre möjligheter för hela området.

ANNONS

Men finns det kommunala pengar för en upprustning? Är det inte risk att det blir orört? Det är ju stora investeringar på gång i kommunen, med badhus och annat.

–Det här handlar inte om några gigantiska summor. Det kommer inte heller att ske i ett svep utan ska göras steg för steg. Men det finns pengar för det här området, säger Ingemar Samuelsson.

Han säger att han inte vet om det varit några protester nu i samband med rivningen, men menar att det handlar om ett demokratiskt taget beslut och att alla nu måste respektera det.

–Det är bara att gilla läget. Och det kommer att bli ett fint område för alla, säger han.

Lisbeth Ottosson, som hyr ett av husen, har fått besked att hon ska vara ute den sista augusti.

–Kommunen har anlitat dyra advokater för att få bort oss hyresgäster i stället för att prata med oss, säger Lisbeth Ottosson. Det är ännu ett märkligt förfarande.

Lisbeth Ottosson har försökt att få förlängt kontrakt till den 15 september och hon har även yrkat om ersättning för de utlägg hon haft för att hålla huset i skick.

– Jag har lagt ut mer än 130000 kronor, säger hon, och kommunen har inte lämnat material för underhåll sedan 2008, vilket står i kontraktet att de ska göra.

ANNONS

Bodelehusen

Området där de aktuella fritidhusen ligger köptes in av Uddevalla kommun från Harald af Cristiernins stiftelse för 2,1 miljoner kronor 1984. Som motiv till förvärvet var då enligt handlingarna inför köpet att fastigheterna utgör ett område för rekreation med stort kulturellt värde i anslutning till Gustafsbergsanläggningarna. I februari 2017 klubbades beslutet att husen ska rivas till förmån för ett rekreationsområde. Motiveringen var att husen är i dåligt skick.

ANNONS