Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Nu har fotograf Maria Lundbäck fått en egen plats i Uddevalla

Nu har Maria Lundbäcks plats vid torget i Uddevallas invigts. I samband med invigningen fanns det också möjlighet att träffa arkeologer och konstnärer och lära sig mer om flera kvinnor som haft stor lokal betydelse genom den kvinnokarta som tagits fram.

Det var en hel del festligheter i det soliga och vackra vädret under invigningen på lördag. Uddevalla stadsmusikkår bjöd på musik och flera personer tog tillfället i akt att prata om arbetet med att utforma Maria Lundbäcks plats.

Annelie Högberg (S), ordförande i kultur och fritidsnämnden, nämnde i sitt invigningstal att det numera finns ett genusperspektiv i kommunens konstprogram.

– Det är inte så att det inte finns några historiska berättelser om kvinnor. Men vi har varit dåliga på att lyfta fram dem i offentligheten, säger hon.

Maria Lundbäck var verksam som fotograf i Uddevalla från 1880-talet och framåt. Hennes namn dyker ofta upp när man letar efter historiska bilder från Uddevalla. Dessutom kämpade hon för kvinnlig rösträtt.

Olika sätt

Den plats som fått hennes namn ligger framför Hasselbackshuset vid Kungstorget i Uddevalla. Det handlar om en plats som använts på flera olika sätt, exempelvis parkeringsplatser eller som busstation.

Cecilia Ahlsén, fotograf på Bohusläns museum, hade klätt sig på samma sätt som Maria Lundbäck och gick omkring och tog bilder på besökarna. Hon använde en modern kamera av praktiska skäl.

– Det här handlar om en person som har stor betydelse när det gällde att dokumentera miljön i Uddevalla vid den här tidpunkten, säger hon.

Flera personer har varit involverade i arbetet med att utforma den här platsen. Formgivningen med skulptur, information, kartor och tegelmurar har sammanställts av formgivaren Pia Hansson och antikvarien Viveka Overland på Bohusläns museum.

Lång process

En stor del av konsten hade gjorts av Mia Frankedal, bland annat en skulptur i brons som påminner om en guldram.

– Det är en lång process i flera steg när man gör något i brons, säger hon.

I samband med invigningen presenterades en kvinnokarta som består av ett 50 sidor tjockt häfte som lyfter fram kvinnor som haft stor betydelse i Uddevalla.

Det är Uddevalla kommun och Bohusläns museum som arrangerade invigningen av Maria Lundbäcks plats.