Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Wilma Almlöf blev årets Lucia 2016 och bar ljuskronan under luciafirandet i Uddevalla. Bild: Lasse Edwartz

Nu har jakten på nästa Lucia i Uddevalla inletts

Med drygt två månader kvar kan Lucia kännas avlägset. Men för Ingela Haglund Hansson har planerna precis börjat. Schemaläggningen för årets luciatrupp är ett pusslande in i minsta detalj.

Från början av december till det sista uppträdandet dagen efter lucia kommer ett tiotal ungdomar hålla runt ett femtiotal luciaföreställningar runtom i Uddevalla. Redan nu har luciatågsförfrågningarna ramlat in för samordnaren Ingela Haglund Hansson, från Rotary Uddevalla-Skansen förening. Tidigare år har antalet ställen som luciatåget uppträtt på varit omkring ett femtiotal, en siffra hon tror kommer att hålla i sig.

– Redan nu ringer folk och säger "jag hoppas att ni vill komma i år också, vi längtar redan efter ert besök". Så just nu håller jag på med logistiken och planerar hur vi ska hinna med att besöka alla ställen som vill att vi ska komma. Det är både organisationer, företag och äldreboenden. Sedan har vi vår stora avslutning i Uddevalla kyrka med luciakröningen på luciadagen, säger hon.

Svårt att locka unga

För luciatåget är det mycket som ska stämma. Under december kommer luciatåget ha många fullspäckade dagar med uppträdanden från tidig morgon till sen kväll. Tillsammans med en sångpedagog från kulturskolan kommer luciatåget öva in sånger vid fem olika tillfällen. För att få en plats i luciatåget krävs det inte mycket mer än att du anmäler dig och kan sjunga.

– Det brukar egentligen inte vara någon som hoppar av utan de som söker brukar sedan vara de som är med till Luciatruppen, säger Anna Svensson avdelningschef kultur och fritid.

Men trots att det inte finns någon övre gräns på hur många som kan vara med och att både tjejer och killar kan vara med är det, lockar inte luciatåget fler än tio till tolv tjejer varje år.

– Vi har lite svårt att få unga att vara med. Jag vet inte varför, kanske är de för självmedvetna och är rädda för att bli filmade och att det ska hamna på sociala medier, men jag vet faktiskt inte, säger Anna Svensson.

Byter sångpedagog

Det som är nytt för i år är att sångpedagogen Lotta Gustafsson från Kulturskolan som under många år har hållit i repetitionerna för Lucia inte medverkar i år.

– Förut så har det alltid varit Lotta Gustafsson men i år hinner hon inte, så vem som ska ta över hennes plats är inte bestämt ännu. Annars gör vi inte några ändringar i programmet, med Lucia så håller vi oss till det vi brukar traditionsmässigt, säger Anna Svensson.

Fram till den 17 oktober kan tjejer och killar över 15 år anmäla sitt intresse för att delta i luciatåget. Anmälningsinformation finns på kommunens hemsida.