Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ture på plats i sitt arbetsrum. Clas Hardebäck sitter i styrelsen för föreningen Villa Elfkullen.  Bild: Linnea Cart-Lamy
Ture på plats i sitt arbetsrum. Clas Hardebäck sitter i styrelsen för föreningen Villa Elfkullen. Bild: Linnea Cart-Lamy

Nu har Ture hittat hem till Elfkullen

Han har under en lång tid vakat över sitt flaggskepp. Men nu är det slut på det. Ture Malmgren har hittat hem till sitt gamla arbetsrum i Villa Elfkullen igen. Underbart och precis lagom till att kafésöndagarna drar igång, tycker Clas Hardebäck.

Portättet av Bohusläningens grundare, Ture Malmgren, har lämnat sin plats i mötesrummet på redaktionen för den stora villan på Tureborg. Huset som han själv lät bygga i slutet av förrförra seklet, togs för snart 40 år sedan över av entusiasterna Clas Hardebäck och bröderna Sven och Bengt Alm. Det var då föreningen Villa Elfkullen såg dagens ljus.

Clas Hardebäck har precis haft en guidad tur av huset, en av sakerna som föreningen erbjuder allmänheten. Härnäst på schemat ligger förberedelser inför caféet som drar igång på söndag, och fortsätter varje söndag september ut. Det är mycket som ska vara klart tills dess.

– Vi har storstädat huset och röjt i trädgården där kaféet håller till. Nu ska vi ställa ut alla möbler, och så behövs det handlas, säger Clas.

LÄS MER: Ture, borgen och Villa Elfkullen

Hembakat och hemliga artister

Alla som hjälper till i caféet är medlemmar i föreningen, och det brukar var fyra stycken på plats. Inför varje vecka ska det bakas kakor och bokas uppträdanden. Vad som serveras till kaffet, i både kak- och musikform bestäms av de som håller i veckans kafé.

– Uppträdandet är alltid hemligt, det får man som gäst först veta när man är på plats. Det kan bli allt från folkmusik till körsång, säger Clas Hardebäck.

afésöndagarna är ofta välbesökta, och det är alla åldrar som dyker upp. Clas Hardebäck har sett att det framförallt är mycket barnfamiljer och många äldre som kommer på besök. Han märker också att många blir fascinerade av huset när de kommer på besök.

– De tycker att det är ett roligt och lite udda. Det är ju Uddevallas mest originella hus, tycker han.

LÄS MER: Tures historia berättas vidare på Villa Elfkullen

"En livsnerv"

Idag har föreningen Villa Elfkullen runt 400 medlemmar, och det är just medlemsavgifterna och kaféintäkterna som bidrar till att föreningen kan fortsätta att ta hand om huset och hålla igång sin verksamhet.

– De två sakerna, det är vår livsnerv, säger Clas Hardebäck.

Kafésöndagarna har från och med den 7 juli, öppet varje söndag t.o.m. den 22 september.

LÄS MER: Därför tyckte Ture Malmgren illa om Göteborgare