Nu har Uddevalla fått ännu ett nytt konstverk

Nu har Uddevalla fått ännu ett nytt konstverk – den här gången i form av en stor tändsticksask som ska lyfta fram tillverkningen av tändstickor i Uddevalla.

ANNONS

– Det här har varit en viktig arbetsplats för många Uddevallabor och givetvis är det viktigt att uppmärksamma detta, säger Stefan Björling, plan- och exploateringschef i Uddevalla kommun.

Den sista etappen av renoveringen av Kungsgatan från Östergatan ner till torget håller just nu på att slutföras. Den totala kostnaden för att lyfta hela centrum beräknas till cirka 50 miljoner.

Det är en jury som valt just det motiv som ser ut som en tändsticksask. Nederdelen av konstverket som utformats av konstnären Vladimir Stoces består av halländsk grön granit. Nu är resten av konstverket som föreställer en tändsticksask och tändstickor med en total höjd på cirka tre meter på plats. En idé enligt projektbeskrivningen av det här konstverket har varit att spegla den innovationskraft som tändstickan hade historiskt sett.

ANNONS

– Vi räknar med att inviga konstverket när det är dags för gammaldags jul i december, säger Stefan Björling.

Gunnel Hagstedt som kommer gående på Kungsgatan är positiv till nytillskottet.

– Det är fantastiskt att få lite nytt att titta på. Likaså nere på Sillgatan, säger hon.

Det var Adolf P Zachau och hans son Arthur Zachau som 1874 startade Vulkan tändsticksfabrik. Några av de ledande märkena när det gäller tändstickor var Svalan och Myran. Verksamheten, som låg i kvarteret Herrnhut i centrala Uddevalla, utvecklades till en av de större fabrikerna i landet. På 1920-talet tog Svenska Tändsticksaktiebolaget över fabriken som lades ner hösten 1938.

ANNONS