Nu lämnar Stenafärjan Saga Uddevalla hamn

Efter 14 månader i Uddevalla hamn lämnar nu Stenas fartyg Saga, för en resa mot nya uppdrag i Medelhavet. Strax före nio på onsdagen lämnade färjan Uddevalla.

ANNONS
|

När pandemin bröt ut togs fartyget som då hette Stena Saga, nu bara Saga, ur linjetrafik mellan Fredrikshamn och Oslo. Passagerar- och godslinjen mellan de två städerna hade funnits i 40 år men Stena Line la ner linjen och Saga kom istället till Uddevalla hamn, där hon legat sedan april 2020.

LÄS MER:Jättefartyget Stena Saga lägger till vid Uddevalla hamn

Under tiden den 166 meter långa fartyget legat i Uddevalla har det funnits planer på att bygga om färjan till ett flytande sjukhus. Något som dock inte blev verklighet.

Motorerna igång i ett år

Saga har fått sällskap av andra Stena-fartyg i hamnen, bland annat FS Sassnitz. Större delen av tiden fartygen legat i Uddevalla har de haft motorerna på för att kunna hålla igång färjornas olika system.

ANNONS

– I väntan på en ny sysselsättning för fartygen har vi en viss bemanning ombord, och behöver därför ha motorer i gång för att exempelvis belysning, fläktar och värme ska fungera, har Stena Lines presschef Carl Mårtensson tidigare sagt till Bohusläningen.

Det tog näst nästan 13 månader innan Saga i början av maj kunde kopplas till landström och stänga av motorerna.

LÄS MER:Färjans motorer avstängda efter ett år – tack vare varvet

Nu väntar dock nya och hittills okända uppdrag för fartyget. Strax före nio på onsdagen lämnade Saga Uddevalla hamn.

– Vi omlokaliserar henne till Medelhavet, där hon eventuellt ska gå i chartertrafik, säger Per Westling, VD på Stena RoRo.

Han vill inte uttala sig om vilka hamnar som kan komma att bli aktuella för Saga, men säger att turer som omfattar en övernattning på båten är troliga.

Tjörnbron stängs av

Saga kommer att gå direkt från Uddevalla ner till Medelhavet. Första ”anhalten” är Tjörnbron, som kommer att stängas av mellan 10 och 10:30 för att båten ska passera under den. Därefter väntar en tur ner till Marstrand, vidare genom Engelska kanalen, Biscayabukten för att slutligen gå igenom Gibraltar sund.

ANNONS