Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kulturskolans byggnad har stora renoveringsbehov. Samhällsbyggnadsförvaltningen ska nu göra en förstudie.

Nu ska en prislapp tas fram för Kulturskolans renovering

Besvärlig arbetsmiljö med dålig ventilation och puts som faller från taket. Det har varit vardag i Kulturskolans åldrade lokaler under flera år. Nu ska det tas fram prislappar för renovering eller tillbyggnad av Kulturskolans lokaler. En begäran om förstudie ligger nu hos samhällsbyggnadsförvaltningen.

Den gamla flickskolan där Kulturskolan bedriver verksamhet dras med omfattande renoveringsbehov. Byggnaden, som är från 1896, saknar bland annat ett ventilationssystem som är dimensionerat för verksamheterna. I somras lämnades en behovsanalys och behovsbeskrivning till samhällsbyggnadsnämnden. Nästa steg är att samhällsbyggnadsförvaltningen tar fram en förstudie.

– Vi har bett dem titta på två alternativ. Antingen en renovering eller en kombination av tillbyggnad och renovering, säger Anna Svensson, avdelningschef för Kulturskolan i Uddevalla.

Hög prioritet

I förvaltningens lokalförsörjningsplan för 2019-2029 markerades Skolgatan 4, Kulturskolan, med hög prioritet. Reinvestering för Skolgatan finns också med i kommunens flerårsplan 2019.

Anna Svensson berättar det här har varit en långdragen fråga delvis uppehållen av olika politiska beslut.

– Det har funnits olika förslag under årens lopp. Nu senast handlade det om att bygga ett nytt kulturhus och då skulle kulturskolan kunna inrymmas där, säger Anna Svensson.

Innan dess fanns ett förslag om att flytta verksamheterna till Sinclair.

– Det här har ju gjort att beslut om att renovera vår nuvarande fastighet dröjt eftersom man på samhällsbyggnadsförvaltningen har avvaktat de politiska besluten, säger Anna Svensson.

Puts faller från taket

Underhållet beskriver hon som eftersatt med slitna ytskikt och gammalt material, bland annat avlopps- och vattenledningar.

– Det är ju inget som är farligt eller kommer att rasa men så fort man till exempel renoverar en vägg så faller puts från taket och man måste renovera alltihop, säger Anna Svensson.

Den gamla flickskolan är byggd i rött tegel på en hög granitsockel. Från Margaretegärdeparken ses den symmetriskt uppbyggda söderfasaden i jugendstil med ett stort glasparti.

– Det är oerhört charmiga lokaler men det finns ingen luft och det är mycket lyhört. Det här är en dålig kombination med verksamheter för många barn och instrumentlektioner och annat, säger Anna Svensson.

Hon säger att läget är akut och att politikerna nu måste ta sitt ansvar.

– Det här har fallit mellan stolarna under lång tid nu. Men nu ska vi rätta oss efter samverkansmajoritetens plattform om att utveckla kulturskolans lokaler i form av ett ungdomens kulturhus, säger Anna Svensson.