Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu ska kajen tåla både översvämningar och Uddevallabor

Den första delen av det nya översvämningsskyddet vid kajen i Uddevalla är färdigbyggt, och hamnen från den södra sidan av Bäveån, fram till området med skärgårdsbåtarna – är nu öppen för allmänheten.

Hamnområdet har som bekant varit avstängt under en längre tid på grund av bygget av det nya översvämningsskyddet. Men nu är alltså området på den södra sidan av hamnen, etappen närmast Västerbron, klar och redo för allmänheten att promenera på.

– Från samhällsbyggnadsnämndens sida är vi mycket nöjda för att den första konstruktionen av ett översvämningsskydd är klar i Uddevalla, säger ordförande Mikael Staxäng i ett pressmeddelande.

Tanken är att området ska fungera som en mötesplats för Uddevallabor. Stenbeläggningen längs kajen är tillverkad av bohuslänsk granit och dekorationer med växter har planterats längs stråket, med nybyggda bänkar lyktor nära vattnet.

Orsaken till att kajen behöver renoveras beror på att marken med tiden blivit överbelastad, vilket har ökat rasrisken vid kajområdet. Man beslutade därför att gräva bort markytan och ersätta den med nytt byggnadsmaterial. Den nya kajen är utformad för att klara av mer kraftfulla översvämningar. Det finns dock mycket kvar att göra innan hamnen är helt färdig.

– Betongmuren kommer senare att byggas ihop med nästa etapp av ett översvämningsskydd längs södra sidan av Bäveån, säger Sten-Anders Olsson som är projektchef.

Klockan 18:00 på torsdagskvällen den 27 juni invigs färdigbygget med hamnfest vid Badhuskajen, södra hamnen.