Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nu startar maratonrättegången

På onsdagen startar maratonrättegången mot de män från Uddevalla och Trollhättan som åtalas för att ha lurat till sig byggmaterial för nära 6 miljoner kronor.

Ett halvår efter polisrazzian i Trestadsområdet åtalas på onsdagen fem män för sin inblandning i en omfattande bedrägerihärva inom byggbranschen.

Sammanlagt ska 35 grova bedrägerier utredas parallellt med de ekobrott som männen misstänks ha utfört genom att medvetet ha kört två tidigare välfungerande företag i avgrunden.

– Det är väldigt många personer som ska höras. Både vittnen och målsägande som har blivit lurade. Vi har en huvudförhandlingsplan ända fram till den 7 oktober. Jag har inte tidigare varit med om något så här omfattande, säger åklagaren Thomas Eliasson vid den internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Tillsammans med kollegan Per-Håkan Larsson från Ekobrottsmyndigheten ska han under 20 rättegångsdagar lägga fram bevisen mot de åtalade männen.

Bedrägerierna har utförts genom att männen har använt två företag med ett oklanderligt förflutet till att handla in byggvaror på kredit med. Varor som männen sedan har struntat att betala för.

Hur männen har tagit kontroll över företagen har Thomas Eliasson inget svar på. Några misstankar mot deras tidigare ägare finns inte enligt åklagaren.

Under nära ett år misstänks männen ha utfört bedrägerierna som skuldsatte deras bolag vilket slutade med att de begärdes i konkurrs. Med hjälp av telefonavlyssning och hemlig spaning mot männen sedan augusti 2013 slog polisen till på bred front i februari.

Över 100 poliser deltog i razzian på ett stort antal adresser i Trestadsområdet där man gjorde beslag av byggvaror och annan bevisning mot männen.

Den polisära insatsen mot männen skedde inom ramen för den så kallade GOB-satsningen – regeringens nationella satsning mot den grova organiserade brottsligheten.

Enligt polisens uppfattning har en 47-årig man från Uddevalla varit hjärnan bakom brottsligheten och styrt de övriga fyra männen.

När det gäller huvudmannen räknar Thomas Eliasson med att påföljden för brotten han misstänks för kommer att ge flera års fängelse.

Samtidigt hoppas åklagaren att de lurade företagen kan komma att få tillbaka beslagtagna varor.

– Vår förhoppning är att kunna återlämna varor till de företag som kan peka ut att de har levererat det som vi har beslagtagit. Samtidigt har konkursförvaltarna också gjort anspråk på varorna. Jag kommer därför även att yrka på att männen ska betala skadestånd till de drabbade företagen. Båda alternativen kommer att finnas med, säger Thomas Eliasson.