Nu väntar ösregn och storm

Vädret har redan drabbat Bohuslän hårt de senaste dagarna. Det är inte över än. Räkna med ösregn och stormbyar på fredag kväll.

ANNONS
|

Efter julhelgens översvämningar har annadagen varit lite lugnare. Men redan på fredag eftermiddag är det dags igen.

- Det kommer in ett regnväder under kvällen som kommer att ge runt 10-15 millimeter regn, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

Som att vattnet inte vore nog ökar också vindstyrkan igen.

- Till havs och längs kusten kan det bli storm i byarna. Längre in i landet kommer det att bli mycket hårda vindar, säger Per Holmberg.

Vinden kommer att tillta under eftermiddagen men troligtvis har ovädret passerat någon gång under natten.

Vägarna kring Hedekas är hårt drabbade av översvämningar. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för höga flöden åtminstone till annandagens kväll.

ANNONS

Regnet och den redan vattenmättade marken har gjort att Bohuslän och Dalsland har drabbats av flera översvämningar under julhelge.

Nu är det nära nog omöjligt att ta sig fram längs vissa sträckor i trakterna kring Hedekas.

Väg 940 och 941 är mellan Lilla Röd och Hedekas och Färgelanda och Hedekas är utsatta för "mycket stor påverkan" av vattnet uppger Trafikverket. Prognosen är att vattnet sjunkit undan till anandagens eftermiddag.

Läsare hör av sig

En av Bohusläningens läsare har hört av sig och berättar att väg 165 (Bullarevägen) från Hällevadsholm till Bullarebygden också är översvämmad.

"Det går att köra men vattnet står högt. Sjön går ju alldeles vid vägen." skriver läsaren.

Klass 2-varning

SMHI har också förlängt sin varning för höga flöden. För Örekilsälven är varningen av klass 2, en allvarlig typ av översvämning som inträffar ungefär vart tionde år.

Under julaftonen blåste otaliga träd ned över vägar i Bohuslän och Dalsland och medförde både fara och stora problem för julresenärer. Vinden däremot har mojnat under natten och är måttlig även ute till havs.

En varning från SMH för höga flöden av klass 2 innebär:

"Översvämningsproblem på utsatta ställen. Uppkommer i snitt en gång var tionde år."

Källa: SMHI.se

ANNONS