Påläst. Jean-Gunnar Johansson kommer under Resterödsveckan att tillsammans med frun Kerstin Johansson berätta anekdoter från den nästan tusen år gamla kyrkan.
Påläst. Jean-Gunnar Johansson kommer under Resterödsveckan att tillsammans med frun Kerstin Johansson berätta anekdoter från den nästan tusen år gamla kyrkan.

Nu vandrar Resteröds kyrka in i medeltiden

I Resteröd står en av Bohusläns äldsta kyrkor. Det uppmärksammar nu Ljungskile församling. På söndag startar den klassiska Resterödsveckan – den här gången med medeltidstema.

ANNONS
|

Det är oklart exakt hur gammal kyrkan i Resteröd är. Men de äldsta inventarierna vittnar om att den antagligen är byggd någon gång runt år 1090. Kanske ännu tidigare.

– Den gamla dopfunten som stod här finns numera på Göteborgs stadsmuseum. Den är från 1090-talet. Minst så gammal är antagligen också kyrkan, berättar Jean-Gunnar Johansson, som är kyrkvärd och mer eller mindre ett uppslagsverk när det gäller kyrkbyggnadens historia.

Ingen annan kyrka i Bohuslän har varit öppen och verksam lika länge som Resteröds kyrka. Det vill Ljungskile församling nu uppmärksamma. När Resterödsveckan startar för åttonde året, på söndag, kommer temat att vara medeltid. Då väcks byggnadens alla gamla seder och bruk till liv.

ANNONS

– Det här är den äldsta verksamma kyrkan i Bohuslän och vi är väldigt stolta och glada över den historia som denna vackra byggnad har. Nu försöker vi hitta många olika sätt att uppmärksamma det på, säger kyrkoherden Stefan Klint.

Under Resterödsveckan bjuds det på en beskedlig mix av medeltidsrelaterade aktiviteter. Allt inleds med en medeltida gudstjänst på söndag, och därefter väntar bland annat föredrag, medeltidsmusik – och en familjedag som innehåller till exempel djur, marknad, gycklare och uppträdanden. Givetvis håller församlingshemmet öppet, i vilket kyrkvärden Gun Moberg serverar Resteröds mer eller mindre legendariska kyrkkaffe, där hembakt är en självklar del.

Under torsdagen arrangeras också en pilgrimsvandring, med start vid Ljungs gamla kyrka och mål vid Resteröd.

– Den här kyrkan passar speciellt bra till pilgrimsleder eftersom den är gammal. Vi kommer bland annat att gå en led förbi Ulvesund som förr var en gammal stig för att komma till kyrkan, informerar komminister Gunilla Martinsson.

Det kunde ha slutat illa för Resteröds kyrka. I slutet av 1700-talet hade den förfallit så ordentligt att biskopen beslutade att riva byggnaden. Det ödet undslapps dock genom en kraftig restaurering. Sedan dess har kyrkan restaurerats ännu en gång, på 1920-talet, men en stor del av den äldre interiören har trots det lyckats blivit kvar. Bland annat altaruppsättningen från 1681 och predikstolen från 1576.

ANNONS

– Den här kyrkan ger en kontinuitet bakåt i tiden. Vi i församlingen vill lyfta fram det, säger Stefan Klint.

Söndag 13 juli: Medeltida gudstjänst

Tisdag 15 juli: Samtal om den tidiga kyrkan

Onsdag 16 juli: Familjedag med bland annat djur, gycklare och marknad

Torsdag 17 juli: Pilgrimsvandring. Föredrag med Barbro Östlund

Söndag 20 juli: Från medeltid till renässans: Sommarmusik

ANNONS