I chatten kommer fältsekreterarna turas om att svara. Här på bild är Mikael Alfredsson och Igor Marjanovic, två av de som kan komma att hålla i chatten.
I chatten kommer fältsekreterarna turas om att svara. Här på bild är Mikael Alfredsson och Igor Marjanovic, två av de som kan komma att hålla i chatten. Bild: Andreas Engblom

Ny chatt ska få fältenheten att nå fler barn och unga

Pandemin har begränsat fältenhetens arbete med att hjälpa barn och unga i Uddevalla. Nu ska en ny chatt underlätta kontakten.

ANNONS
|

Under förra veckan startade fältenheten upp sin chatt för första gången. Målet är att vara mer lättillgängliga och nå ut till fler barn och ungdomar som inte har möjlighet att träffa dem. Matilda Brobeck, fältsekreterare på fältenheten i Uddevalla, förklarar att det är ytterligare ett sätt för att nå ut till fler.

– Ibland kan det vara svårt att våga ta hjälp och vara skönt att istället bara få skriva till någon för råd eller för att samla mod till att träffa oss och prata på riktigt, säger hon.

Chatten har funnits i tanken länge men enligt Matilda Brobeck har behovet inte riktigt funnits förrän nu. Under pandemin har fältenheten inte kunnat vara ute på skolorna för att skapa kontakt på samma sätt, därför har chatten blivit mer aktuell idag.

ANNONS

Kan prata om olika problem

Problemen som barn och unga kan komma till chatten med varierar, allt från att det är jobbigt att vara tonåring till problem med narkotika och brottslighet.

I chatten kan de som skriver vara helt anonyma. Detta ska göra det lättare för unga att ta den första kontakten. Matilda Brobeck förklarar att den fältsekreterare som svarar i chatten även kan ordna så att personen får hjälp från rätt verksamhet.

Första dagen för chatten var under torsdagen förra veckan. Redan då hittade några till chatten för hjälp och råd.

– Det är ju nytt både för oss och för dem så det kommer nog ta några veckor innan det har rullat igång ordentligt. Men vi hoppas att det kommer vara uppskattat, och det tror vi att det kommer att vara, säger Matilda Brobeck.

Chatten kommer vara öppen tisdagar och onsdagar mellan klockan 19.00–21.00 och torsdagar 10.00–10.30. Fältenhetens plan är dock att i framtiden kunna anpassa tiderna efter barn och ungdomars egna önskemål.

ANNONS