Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ny misstänkt anhållen i Wilma-utredningen

Den man som misstänks för mordet på Wilma Andersson har omhäktats av Uddevalla tingsrätt. Samtidigt meddelar åklagaren att ytterliga två personer har anhållits misstänkta i mordutredningen.
– De är bägge skäligen misstänkta men jag tillsammans med polis har bestämt att vi går inte ut med vilka brottsmisstankarna är mot de här personerna i nuläget, säger åklagaren Jim Westerberg.

Under fredagen hölls det en ny häktningsförhandling mot den man i 20-årsåldern som misstänks för mord på Wilma Andersson. Han greps och anhölls den 19 november. På fredagen för två veckor sedan häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord. Mannen nekar till brott och har motsatt sig omhäktning.

Uddevalla tingsrätt ansåg dock att mannen alltjämt är misstänkt på sannolika skäl, den högre misstankegraden, för mord och beslutade att han ska förbli häktad. På åklagarens begäran blir mannen häktad i fyra veckor, vilket är dubbelt så mycket som normalt. Anledningen till det är att många utredningsåtgärder återstår och de stundande helgerna.

Tingsrätten ansåg att den misstänkte mannen på fri fot skulle kunna försvåra utredningen genom att exempelvis förstöra bevis, vilket är ett skäl för häktning. Domstolen beviljade åklagare att ge den misstänkte restriktioner.

Två anhållna under torsdagen

Under torsdagen anhölls ännu en gång den man i 40-årsålden som sedan tidigare varit misstänkt för grovt skyddande av brottsling, tillsammans med en tredje person. Både polis och åklagare är återhållsamma med uppgifter kring de anhållna och på vilka grunder de har anhållits.

– Vid en eventuell häktningsförhandling så kommer brottsmisstankarna att framgå. Senast klockan 12.00 på söndag blir de antingen häktade eller släppta på fri fot, säger Jim Westerberg.

Den man som tidigare anhållits, och som senare släpptes på fri fot den 24 november, har nekat till brottsanklagelsen men misstanken har kvarstått. Enligt mannens advokat Tommy Nilsson har mannen inte ändrat inställning.

Oroar det er att den misstänkta mannen varit frisläppt, kan det ha påverkat utredningen?

– Det är naturligtvis ingenting som vi kan utesluta, säger Jim Westerberg.

Bild: Edvin Bergström
Bild: Edvin Bergström

Ny misstänkt

Åklagare Jim Westerberg är förtegen om den tredje misstänkta personen. Han vill inte avslöja vilka brottsmisstankar som riktas mot personen.

– De är bägge skäligen misstänkta men jag tillsammans med polis har bestämt att vi går inte ut med vilka brottsmisstankarna är mot de här personerna i nuläget, säger han.

Wilma Andersson befaras ha mördats den 14 november. Torsdagen den 28 november hittades en kroppsdel tillhörande flickan och det var då som polisen kunde konstatera att Wilma var avliden. Polisen har inte velat berätta var fyndet gjordes.

Mordutredningen utgår från att flickan har bragts om livet i den huvudmisstänktes bostad.

– Det är sannolikt att brottet har begåtts där men det är ännu inte klarlagt, säger Jim Westerberg.

Enligt uppgifter till GP har polisen gjort ytterligare fynd under utredningen. Det handlar om blodspår i både den mordmisstänkte mannens bostad samt i den bil som åklagare har bekräftat är beslagtagen.

Bilen ska vara en svart SUV och ha kopplingar till den man i 40-årsåldern som sitter anhållen i målet.