Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För tredje gången har olja läckt ut i Byfjorden. Arkivbild.

Ny olja i Byfjorden – tredje utsläppet på kort tid

Under söndagen har olja påträffats i vattnet vid Uddevalla hamn. Det är tredje gången på en knapp månad som olja hittats i Byfjorden.

– Vi är på plats och undersöker. I nuläget vet vi inte så mycket mer än att vi har ett litet oljebälte i hamnen igen, säger Peter Grönros, inre befäl räddningstjänsten.

Den 17 september var en strandremsa på omkring 500 meter drabbad av ett oljeutsläpp i Bodelebukten.

LÄS MER: Oljeutsläpp vid strandpromenaden i Uddevalla

Även den 30 september var det stort pådrag i Byfjorden efter att ett oljeutsläpp upptäckts i hamnen. Orsaken till utsläppen har inte identifierats och nu har alltså olja påträffats en tredje gång.

LÄS MER: Blåsten försvårar utredning efter oljeutsläpp

Under eftermiddagen har även Kustbevakningen åkt till Uddevalla för att bistå räddningstjänsten.

– Just nu är vi på plats en båt och ett flygplan som karterar området. Vi letar efter en utsläppskälla tillsammans med räddningstjänsten, sa David Thorsen, ledningscentralbefäl Kustbevakningen, strax efter halv tre.

Anmälan om miljöbrott

Efter undersökning kom räddningstjänsten fram till att det inte handlade om en mängd som var aktuell att sanera eller ta upp.

– Nu har det kommit stötvis senaste veckorna och vi måste fortsätta leta var det kommer ifrån. Det har hänt även förr i hamnen och är ett känt problem som man behöver ta vidare, säger Peter Grönros, räddningstjänsten.

Han berättar att myndigheten samverkat med Kustbevakningen, kommunen, hamnansvarig och polisen under söndagen.

Den sistnämnda myndigheten kommer att upprätta en anmälan om miljöbrott.

– Vi börjar där så får vi se var vi landar efter att vi har sammanställt all dokumentation, säger Per Sillén, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Uddevalla.