Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/9

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Ny tjänst ska minska fallolyckorna

Sedan mitten av februari finns Hemmafixarna tillgängliga i Uddevalla. En kommunal tjänst där äldre och funktionshindrade får hjälp att utföra enklare sysslor i hemmet.

Det är strax efter lunch när Hemmafixarna anländer till Maj Nilssons hus i norra Uddevalla. Ur den vita skåpbilen hoppar Agron Iseini, Daniella Svensson, Jonas Sjöberg och Jennie Vestman iklädda neongula jackor med "Hemmafixarna" skrivet på ryggen. Efter lite överläggande tar de med en hoppfällbar stege och beger sig upp till huset.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Eftermidagens första uppgift är att byta gardiner i vardagsrummet och efter instruktioner från husets ägarinna är arbetet igång. Daniella Svensson ställer ner stegen mellan tv:n och soffan och klättrar upp för att nå bättre medan de andra bistår från golvnivå.

– Det är jättebra att den här möjligheten finns. Jag har två söner men båda bor i Lysekil så det är inte alltid de har möjlighet att komma hit och hjälpa mig när det är något som behöver göras, säger Maj Nilsson där hon står i dörröppningen och ser på när jobbet utförs.

Efter några minuter är de blommiga gardinerna utbytta mot nya vita och arbetet fortsätter i ett närliggande sovrum med att sätta upp knoppar på en gardinstång.

Hemmafixarna har varit igång sedan den 13 februari och Jennie Vestman som är handledare för gruppen vittnar om att tjänsten hittills varit mycket populär.

– Hela första veckan var vi fullbokade. Vi hade till och med dubbelbokningar så då vi fick dela på oss, säger hon.

Nu är de två team som tar emot uppdrag i hela kommunen. Agron Iseini berättar att dagarna har fyllts av varierade jobb. De har fått hjälpa till att byta lampor och gardiner, borra och hål och städa undan kablar som är i vägen.

– Det har varit jättekul. Jag tror alla har blivit nöjda med de jobb vi gjort, säger Agron och får medhåll av Daniella Svensson.

– Det är roligt att träffa folk och så får man göra mycket olika saker. Det är kul att hjälpa de gamla.

Tanken bakom projektet är att minska fallskadorna bland kommunens äldre invånare, både för att spara in på lidandet bland de drabbade men också för att minska vårdkostnaderna. Enligt en rapport från 2010 kostade fallskadorna det året kommunen 19 miljoner kronor. Maj Nilsson tycker att det är en bra idé.

– Det är ju trots allt många äldre som ramlar och gör sig illa. Jag känner flera stycken som har ramlat och brutit något. Det här är en väldigt bra service med tanke på hur mycket en operation kostar.

Jennie Vestman tror också att fixartjänsten kan föra med sig andra positiva effekter.

– Vi är ett komplement till hemtjänsten. Vi har inte samma tidspress på oss utan kan ta oss tid.