Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Philip Crosby, Martin Robertsson och Per-Olav Magnusson ser samtliga fram emot att förvalta Resteröds Trikåfabrik. Bild: Camilla Haagen

Nya ägare till Resteröds Trikåfabrik

Coop Väst tillsammans med Tridens AB har köpt upp Resteröds Trikåfabrik. I torsdags blev affären klar där Coop Väst är majoritetsägare.

– Vi ser utvecklingsmöjligheter i Ljungskile centrum som vi tror kommer gynna vår egen verksamhet, säger Philip Crosby, fastighetschef för Coop Väst.

Trådarna går i sick-sack över de gamla symaskinerna och trots att det är tyst i lokalen kan man lätt föreställa sig maskinernas trummande. Det sitter i väggarna med byggnadens långa historia. Under sin tid har fabriken varit med om tre olika utbyggnationer.

– Man fick bygglov för fabriken under andra världskriget, 1942 någon gång, säger Martin Robertsson, minoritetsägaren till fastigheten och vd för Tridens AB.

Läs också: Nytt projekt kan väcka liv i maskinerna

Därefter kom tillbyggnader i slutet på 50-talet och sedan 80-talet. Han berättar att det i dag är både silversmyckestillverkning, klädtillverkning och musikproduktion i lokalerna.

– Ungefär 80 procent av lokalerna används just nu av olika småföretag, säger han.

Grundläggande underhåll

Ännu är både planer och visioner i sin linda och ett visst hemlighetsmakeri råder kring byggnadens kommande innehåll. Det konstateras dock att byggnaden inte kommer att rivas och att de gamla maskinerna i stick- och sysalen kommer att finnas kvar.

Läs också: Resteröds trikå renoveras med stil

Vad kommer ni göra med byggnaden?

– Vi kommer göra grundläggande underhåll. Allt från att stärka grunden till att brandsäkra, ventilationsarbete och liknande, säger Martin Robertsson.

Varför har Coop investerat i den här affären?

– Vi tror att affären kommer att stärka vår egen verksamhet. Vi tror på ett lokalt entreprenörskap som kommer gynna kärnan och vi vill förvalta byggnadens industrihistoriska värde, säger Per-Olav Magnusson, informatör på Coop Väst.

Kommande ombyggnation

Mellan Coop och Resteröd ligger i dag Ljungskiles busstation. Möjligheten att flytta stationen har diskuterats tillsammans med kommunen för att ge näringslivet en större yta. Om eller när detta skulle ske är ännu inte klart.

– Vi har en kommande ombyggnation av Coop-butiken, och vi ser en utvecklingsmöjlighet för centrumkärnan som är hållbar och långsiktig, säger Per-Olav Magnusson.

Förhoppningen är att de nya lokalerna ska stå färdiga om ungefär ett år.