Här vid reningsverket ska Ljungskile brandstation byggas. Allt kan stå klart våren 2021 om planerna håller.
Här vid reningsverket ska Ljungskile brandstation byggas. Allt kan stå klart våren 2021 om planerna håller. Bild: Lasse Edwartz

Nya brandstationen i Ljungskile blir 3,5 miljoner kronor dyrare

Den nya brandstationen i Ljungskile beräknas bli 3,5 miljoner kronor dyrare jämfört med de första kalkylerna. Så mycket har huset förfallit. Om ett år kan den nya stationen stå klar.

ANNONS

Arbetet med att ersätta den nuvarande uttjänta brandstationen i Ljungskile har pågått de senaste åren. Behovet är stort enligt ett färskt styrelseprotokoll från räddningstjänsten Mitt Bohuslän. Där beskrivs arbetsmiljön som sliten, föråldrad och inte ändamålsenlig. Dessutom ligger den alltför avsides. Brandstationen flyttade för cirka 40 år sedan in i den gamla båthallen. Det var först menat som en provisorisk lösning men den har blivit kvar sedan dess.

2014 beräknades en ny brandstation kosta 16 miljoner kronor. Den ska då ligga i det gamla avloppsreningsverket som ska byggas om för att passa räddningstjänsten.

LÄS MER: Väcker nytt hopp om ny brandstation i Ljungskile

ANNONS

Men nu visar det sig att de gamla kalkylerna inte håller.

– Det som har hänt sedan dess är framför allt att byggnaden har blivit i så mycket sämre skick. Det har stått tomt och förfallit. När vi nu ska bygga om måste det ske enligt dagens krav på värmeisolering med mera. Det vi gör helt enkelt är att vi byter väggar och tak för att vara på den säkra sidan, säger kommunens projektansvarige, Sten-Anders Olsson.

Till fördyringen bidrar också lokalanpassningar av personalutrymmen till exempel.

Kan bli klart nästa vår

Sju miljoner kronor dyrare beräknas ombyggnationen bli, med en ny total budget på 23 miljoner. Av det ska Västvatten enligt tidigare beslut att betala 3,5 miljoner.

– Västvatten ska stå för rivningen till exempel av delar av det som har varit avloppsreningsverk.

Därmed landar alltså kostnaden för brandstationen på 19,5 miljoner kronor som ligger till grund för räddningstjänstens hyra.

Nu blir det kommunstyrelsen och kommunfullmäktige som ska säga ja till planerna och budgeten innan byggstarten kan ske.

– Jag räknar med att det kan gå i gång i mitten av mars. Sedan är det ungefär ett års byggnation så under våren 2021 kan vi ha en ny brandstation i Ljungskile, säger Sten-Anders Olsson.

ANNONS
ANNONS