Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Kenneth Eriksson
Bild: Kenneth Eriksson

Nya hyror i Uddevalla ska sättas

Nya hyrespriser ska nu förhandlas fram för hyresgästerna inom Uddevalla hem. Bolaget vill se en mycket högre ökning än under senaste förhandlingen, där man hänvisar till kostnadsökningar.

I februari kommer förhandlingar om den kommande hyressättningen för boende i Uddevallahem starta mellan bolaget och Hyresgästföreningen. Den senaste förhandlingen var 2017, då hyrorna höjdes 0,75 procent per år fram till i mars 2019.

Till årets överläggning har det kommunala bostadsbolaget yrkat på en genomsnittlig ökning med 3,53 procent, där hyrorna för olika fastigheter skulle få ett påslag mellan 1,83 och 4,49 procent.

Rena kostnadsökningar vi behöver täcka upp

Det är en relativt hög höjning i jämförelse med den tidigare förhandlingen, men enligt Uddevallahems vd Thomas Aebeloe finns det fog för kravet.

– Det förra avtalet beror egentligen mest på att Hyresgästföreningen lyckades väldigt bra i den förhandlingen. Vi hade högre kostnader redan då som vi inte lyckades få ut, säger han.

Han menar att kostnaderna dessutom har ökat än mer sedan 2017. Han pekar på stora taxeförändringar inom el, vatten och sophämtning, och lägger därtill höjning av räntan.

– När man lägger ihop det är rena kostnadsökningar vi behöver täcka upp. Sen är det alltid en förhandling och vi är två parter som förhoppningsvis kan komma överens.

Ser också högre kostnader för fastighetsägare

Jakob Agirman kommer representera Hyresgästföreningen under förhandlingarna. Han berättar att han har en förståelse för att kravet är högre än det senaste avtalet, då även han slår fast att kostnaderna för fastighetsägare har ökat.

Han menar dock att det är för tidigt att sia om förslaget på 3,53 procent är proportionellt eller inte.

– Jag kommer nu att noga granska förhandlingsunderlaget för att bilda mig en uppfattning om deras krav. Genom diskussioner med våra förtroendevalda och med bolaget borde vi sedan kunna komma fram till en överenskommelse som är gynnsam för både bolaget och hyresgästerna, säger han.