Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/10

Nya räddningsbåten laddar för skarpt läge

Sedan en månad tillbaka ligger Sjöräddningssällskapets nya båt "Rescue Thordénstiftelsen" vid Lövåskajen i Uddevalla. Båtens gudmor Marianne Thordén besökte den nya stationen och fick en provtur.

Båten köptes in i somras, med hjälp av en donation från Thordénstiftelsen.

Marianne Thordén är vice ordförande i stiftelsen och båtens gudmor. Det är en tradition inom Sjöräddningssällskapet att varje båt får en gudmor. I går var hon för första gången på besök på Sjöräddningens nya station i Uddevalla. Stationen är en underavdelning, en så kallad substation, till stationen i Stenungsund.

Iförd torrdräkt, överdragskläder och flytväst fick Marianne Thordén åka en sväng med den 8 meter långa räddningsbåten.

– Helt underbart. Det är en fantastisk båt att åka i, säger hon.

Marianne har följt Sjöräddningssällskapet sedan 1999, då deras första båt döptes i Uddevalla. Den användes under några år i Fjällbacka och Strömstad men finns numera vid Höga kusten.

– Jag älskar Sjöräddningen mer än något annat. Det är en helt fantastisk organisation.

Rescue Thordénstiftelsen kommer att utrustas med hjärtstartare, sjukvårdsmaterial och en så kallad spineboard, som används för att transportera människor med ryggskador. Båten är också försedd med starka strålkastare som kan användas för att leta efter försvunna personer.

Bohusläningen har tidigare berättat om Sjöräddningssällskapets nyetablering i Uddevalla. Den görs för att avlasta stationen på Käringön.

– Vi kommer att mjukstarta under våren med skarpa uppdrag, säger stationssamordnaren Bengt Wingstedt.

Henrietta Johansson är en av de frivilliga som just nu utbildas till räddningsman för Uddevallagruppen. De får lära sig allt från att köra båt till sjukvård, bärgning, brandsäkerhet och egensäkerhet.

– Jag har velat göra det här i tio år. Det är ett gediget utbildningsprogram, där vi får grundkunskaper för att kunna hantera de flesta situationer, säger Henrietta.

Övningarna görs tillsammans med stationen i Stenungsund.

– Det är en stor styrka att ha en fadderstation. Då har vi tid att lära oss det vi behöver.