Nya satsningar på havsnära boende och nytt medborgarhus sätts på paus

De nya satsningarna på havsnära boende och ett nytt medborgarhus i Uddevalla sätts på paus på obestämd tid. Anledningen är att tekniska lösningar för dagvatten och skyfall behöver utredas vidare. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Staxäng (M) är dock inte orolig.
– Jag ser inte det som ett jätteproblem, säger han.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Som Bohusläningen tidigare berättat har Uddevalla kommun stora planer och ambitioner på att låta centrum växa västerut mellan Riversideängen i väster och Västerlånggatan. Kommunen ser framför sig några tusen nya bostäder i bästa läge mot havet. Här ska också ett nytt så kallat medborgarhus byggas.

Kommunen arbetar också fram ett nytt program för hela området Bäveån och västra centrum. Politikernas förhoppning är att en helt ny stadsdel kan växa fram i takt med de nya satsningarna.

Men nu står det klart att kommunens stora satsningarna sätt på paus – på obestämd tid. Det beslutade samhällsbyggnadsnämnden på sitt ordinarie möte på tisdagseftermiddagen.

ANNONS

– Anledningen är att alternativa tekniska lösningar för dagvatten och skyfall måste utredas ytterligare. Det som framkom i remissmaterialet var inte tillräckligt, säger Mikael Staxäng (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, som inte vill gå in på några detaljer.

Samhällsbyggnadsnämnden har därför fattat beslut att pausa satsningarna i väntan på en vidare utredning av projektgruppen.

Oklart hur länge

Hur länge satsningarna sätts på paus är oklart, men Mikael Staxäng tror att det kan röra sig om några månader.

– Jag ser inte det här som ett jätteproblem. Är vi nöjda med svaren från projektgruppen, så bör projektet vara i gång igen om några månader. Det är ett lättlöst problem, berättar samhällsbyggnadsnämndens ordförande och understryker att projektet inte är pausat för evigt.

Hade ni kunnat göra något annorlunda?

– Det vill jag inte kommentera i nuläget, säger Mikael Staxäng.

Han berättar vidare att han är glad över att ett nytt medborgarhus är på gång i Uddevalla.

– Det är en bra satsning, precis som med andra jätteprojekt som vi har i gång just nu, säger Staxäng och nämner Rimnersvallen, Rimnersbadet och nya brandstationen.

Projektledaren delar samma åsikt

Stefan Björling, projektledare för västra centrum, har samma uppfattning som Mikael Staxäng. Han ser inga större problem med att projektet sätts på paus.

ANNONS

– Det är trist att det drar ut på tiden, men i övrigt ser jag inga problem. Vi behöver förtydliga alternativa lösningar för dagvatten och skyfall på ett bättre sätt, och min bedömning är att vi kommer att göra det på ett smidigt sätt, säger han.

Stefan Björling fortsätter:

– Det här är den största satsningen i modern tid i centrum, och då får det ta den extra tid det tar. Det viktigaste är att vi får ett bra beslut, där alla är eniga.

Han räknar med att projektet ska komma i gång igen efter sommaren.

– Det är planen och något vi utgår ifrån, berättar Stefan Björling.

LÄS MER:Nya satsningar på havsnära boende – vill bygga ut på Riverside

LÄS MER:Nya förslaget: Bo på Kampenhof – ovanför bussterminalen

ANNONS