Nya turer kring Mortens uteservering: ”Inte ett bra alternativ”

Diskussionerna om uteserveringen vid Mortens krog fortsätter. Två alternativ ligger ute på remiss. Ett av dem förkastas helt av Funktionsrätt Uddevalla och det andra kräver tillägg för att kunna genomföras.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade
Mortens krogs uteservering har varit föremål för diskussion under en lång tid.
Mortens krogs uteservering har varit föremål för diskussion under en lång tid. Bild: Sofia Myhrman

Turerna kring uteserveringen vid Mortens krog har varit många. Bohusläningen har tidigare rapporterat om att Funktionsrätt Uddevalla, en paraplyorganisation för 16 organisationer för funktionsnedsatta, haft synpunkter på att uteserveringen inkräktar på ledstråket för synskadade. Nu ligger två nya förslag till lösning ute på remiss.

Ena alternativet låter uteserveringen ha samma utformning och storlek som tidigare år, men med en rullstolsövergång. Synskadade kommer fortsatt behöva gå på smågatsten för att runda serveringen.

I det andra alternativet dras serveringsytan ner med ungefär en halvmeter för att tillmötesgå synskadade. Personer med rullstol och rollator kommer dock behöva gå en annan väg för att undvika smågatsten.

ANNONS

Funktionsrätt Uddevalla har svarat på remissen och skjuter helt ner det första alternativet.

– Vi ansåg inte att det var ett bra alternativ. Vi föreslår andra alternativet plus några tillägg, säger Ronny Blidberg, ordförande för Funktionsrätt Uddevalla.

”Bör lägga betongplattor”

I sitt yttrande föreslår organisationen att betongplattor bör läggas över hela avsnittet med smågatsten för att rullstolsburna och personer med rollatorer samt personer med synnedsättning på ett enklare sätt ska komma förbi uteserveringen.

– Det behöver vara en slät yta. Folk ska kunna ta sig fram så att det inte studsar vid smågatstenen. Vi vill ha bra tillgänglighet. Då anser vi att om det blir släta ytor förbi uteserveringen blir det bättre, säger Ronny Blidberg.

Han betonar att Funktionsrätt Uddevalla inte vill ta strid mot Mortens krog.

– Vi vill stötta affärsidkarna, säger han.

I sitt yttrande skriver organisationen att den blev förvånad över de två förslag som nu skickats ut på remiss. Efter att ha överklagat beslut om uteserveringen har nämligen organisationen släppt den tidigare diskussionen om ledstråket som täcktes av uteserveringen.

– Vi trodde att det var utrett och färdigt, säger Ronny Blidberg.

ANNONS